• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

28.03.2024

16:41

Srbija vapi za malom Dankom! Ovo su sve informacije o nestanku koji potresa čitav region

Tanjug/društvene mreže

Društvo

Srbija vapi za malom Dankom! Ovo su sve informacije o nestanku koji potresa čitav region

Podeli vest

Treći je dan potrage za malom Dankom, dvogodišnjom devojčicom koja je nestala u utorak oko 13:45 u naselju Banjsko polje kod Bora. Na sebi je u trenutku nestanka imala maslinasto zelenu jaknu, ljubičaste pantalone i crne patike. Devojčica je smeđe kose, braon očiju, visine oko 85 cm, saopštio je MUP.

U potragu za devojčicom uključile su se sve dežurne službe MUP i po prvi put je aktiviran sistem "Pronađi me". Informacija da je  nestala objavljena je na auto-putevima, sajtu MUP-a, na aerodromu "Nikola Tesla", železničkim i autobuskim stanicama... 

U vrlo kratkom roku je nekoliko stotina službenika MUP-a bilo je na teritoriji gde je prijavljen nestanak Danke. U potragu su se uključili vatrogasci, mnogobrojni dobrovoljci iz cele Srbije, spasioci Gorske službe spasavanja, lovci.

Šta znamo do sada? Prvi dan potrage, utorak 26.3.

Devojčica Danka Ilić (2) iz Bora, nestala je oko 13.45 sati dok se sa majkom i godinu dana starijim bratom igrala ispred objekta u mestu Banjsko polje.

- Živimo u Boru. Dovela sam ih da se malo istrče i prošetaju. Moji su poreklom odavde i kao dete sam tu često boravila - rekla je Dankina majka Ivana i dodala:

- Dok sam se okrenula, nije je bilo. Ona još nema dve godine, u maju će ih napuniti. Ne govori još. Zvala sam je, dozivala, nije mi se odazvala. Tu u blizini ima jedna šumica. Molim Boga da je što pre nađemo.

Foto: Informer/društvene mreže

 

 MUP je aktivirao sistem potrage "Pronađi me" po uzoru na Amber Alert. 

U potragu za nestalom devojčicom uključilo se više od 300 ljudi - policija, gorska služba spasavanja, vatrogasci spasioci, radnici komunalnih preduzeća, civili... Podignuti su dronovi sa termovizijskim kamerama. Uključeni su i pripadnici Žandarmerije, a korišćeni su kvadovi, psi tragači i helikopteri.

 

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić u međuvremenu se oglasio.

- Uključio se veliki broj sugrađana, tu su dronovi i spasilačke jedinice, a čekaju se i specijalni psi za potragu. Teren je težak, postoje mnogo šuma i tu je i potok. Majka se okrenula na sekund, a onda je dete nestalo i službe će da rade svoj posao. Prve komšije su videle poslednji put dete - istakao je Milikić. 

U Banjsko polje je prvog dana potrage stigao i Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić. Potraga za dvogodišnjom devojčicom odvijala se i tokom cene noći.

 

Drugi dan potrage, sreda 27.3.

Drugog dana potrage u jutarnjim satima policija je sprovela strogu kontrolu vozila. Policija je odmah u zoru blokirala ulicu vojvode Radomira Putnika gde je nestala Danka, a potom je proširila blokadu.

Foto: foto: društvene mreže

 

Roditelji devojčice proveli su nekoliko sati u policiji dajući iskaz, što je standardna procedura u ovakvim slučajevima. Oglasio se deda devojčice, Milan Ilić, koji je potvrdio da su roditelji devojčice u policiji. Telefon majke nestale devojčice je predat policiji radi veštačenja.

Policija je proširila potragu i na naseljeni deo Banjskog polja. Sa nadzorne kamere koja se nalazi u dvorištu kuće meštanke Jasmine Stojadinović iz Banjskog polja, skinut je snimak koji je pregledala policija. Na snimku se vidi zeleni automobil marke "punto" koji je u vreme nestanka devojčice prošao ulicom velikom brzinom. Vozilom je je upravljao komšija koji živi nedaleko od mesta gde je Danka Ilić nestala. Prema navodima, muškarac je bio u alkoholisanom stanju te je vozio velikom brzinom.

U potragu za nestalom Dankom drugog dana potrage uključili su se i forenzičari i pripadnici beogradske Kriminalističke policije. Nakon 27 sati potrage, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova obustavili su dalju pretragu terena. Policija je nastavila intenzivan operativan rad u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti u vezi sa nestankom deteta. Nakon obustavljene pretrage terena, policija je ispred kuće postavila šatore. 

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

 

Treći dan potrage, 28.3.

Policija je i trećeg dana potrage blokirala prilaz vikend-kući kod koje je devojčica nestala. Istraga je krenula u drugom smeru, policija proverava bazne stanice i vrši veštačenje mobilnih telefona roditelja, kako bi se potvrdilo s kim su bili u kontaktu u periodu kada je devojčica nestala.

Ministarstvo unutrašnjih poslova apelovalo je na medije da ne objavljuju neproverene i netačne informacije jer na taj način ugrožavaju istragu, čiji je cilj da se devojčica što pre pronađe. Pojedini mediji preneli vest da je devojčica pronađena živa i zdrava. "Apsolutno nije tačno da je Danka Ilić pronađena, uputili smo apel svima koji su uključeni u tok ovog slučaja da neproverenim informacijama ne remete istragu", rečeno je iz MUP-a

Roditelji nestale Danke ponovo su pozvani u policijsku stanicu. Ispred objekta kod kog je nestala Danka pristigla su vozila teške mehanizacije kako bi se potpuno raščistio prilaz, a nekoliko pripadnika policije iskopavalo je prostor ispred objekta gde je devojčica Danka Ilić nestala. 

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Komšije: "Ivana nije dolazila godinama"

Komšije Rade i Živanka Trajković, koji žive na 100 metara od kuće gde je nestala Danka, rekli da majka Ivana tu nije dolazila godinama.

- Miloša poznajemo, ali njegovu ženu nismo videli nikada. Devojčicin deda po majci je Časlav, on živi u Brestovcu, ovde u Banjskom polju su živeli pre, ovu pojatu takoreći obilaze s vremena na vreme. Tog dana, u utorak dakle, videli smo Ivanu sa decom, tada nismo videli o kome se radi, ona godinama ovde nije dolazila. Mi smo radili u polju, nakon nekog vremena smo videli policiju i Miloša koji je odmah došao. Policija nas je tad pitala da li smo videli neko dete, tad smo se uključili u potragu, međutim nismo uspeli ništa da nađemo-  ispričao je Rade Trajković.

Mediji iz regiona se digli na noge

Slučaj koji je potresao Srbiju digao je medije iz regiona na noge. Naime, veliki broj medija iz Crne Gore, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske detaljno izveštavaju o nestanku malene Danke i redovno puštaju u etar apele ne bi li se devojčica vratila kući. Detaljnije o tome pročitajte OVDE.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

"Nismo pronašli apsolutno ništa"

Dejan Ševković iz Gorske službe spasavanja, koji je više od 20 sati učestvovao u potrazi za nestalom devojčicom kod Bora, rekao je za RTS da je situacija na terenu bila napeta, a uslovi otežani.

- Možemo reći da je veliki deo pretražen, ali uvek postoji pet do deset odsto verovatnoće za koje ne smemo da potvrdimo da dete nije tu- kazao je Ševković.

Branislav Ćurčin iz Gorske službe spasavanja rekao je da je veliki teren pretražen, samo drugog dana potrage 3 miliona kvadratnih metara je pretraženo od mesta gde je dete navodno poslednji put viđeno.

- Mi nismo pronašli apsolutno ništa. Nismo pronašli ni deo obuće, ni cuclu, apsolutno ništa - rekao je Ćurčin.

Hronologija

* 26. mart - 13.45 - Mala Danka (2) nestala dok je sa majkom i bratom (3) bila u Banjskom Polju, odakle je Ivana rodom

* 26. mart - 14.45 - Aktiviran sistem "Pronađi me", što znači da su svi mediji bili u obavezi da obaveste javnost o Dankinom nestanku

* 26. mart - 15.15 - Pokrenuta opsežna pretraga Banjskog Polja i okoline

* 26. mart - 15.15 - Osim policije, u pretragu terena uključili se dronovi, psi i helikopteri

* 26. mart - 15.30 - Otac i majka nestale devojčice prvi put dali izjavu u policiji u Boru, nakon čega su pušteni

* 26. mart - 17.00 - Otac poligrafski ispitan

* 27. mart - 21.00 - MUP obustavio pretragu terena u Banjskom Polju, pošto je proveren svaki milimetar na površini od deset kvadratnih kilometara

* 28. mart - 10.00 - Bager počeo prekopavanje terena oko imanja gde je devojčica nestala

* 28. mart - 12.00 - Otac i majka nestale Danke ponovo pozvani u policiju, saslušali ih inspektori Uprave kriminalističke policije iz Beograda

Sudski veštak o obustavljanju pretrage

O novom uglu istrage govorio je specijalista sudske medicine i stalni sudski veštak dr Ljubiša Božić. Konstatovao je da je istraga nestanka dvogodišnje devojčice promenila smer:

- Čini se da je fokus istrage i predistražnih radnji promenio tok i suštinu. U prvom trenutku se pošlo do primarnih izjava i podataka - da je dete bilo u blizini nečijoj i da ga od tog trenutka nema. Kada nemate drugi izvor informacija onda krećete od onoga što imate sve dok se ne uverite da je bilo tako ili nije bilo tako - kaže Božić.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Smatra da je razlog promene toka istrage najverovatnije informacija koju je policija dobila, ali je nije podelila sa javnošću.

Istragu nestanka male Danke preuzeli najbolji inspektori UKP

Istragu o nestanku Danke Ilić, dvogodišnje devojčice iz Banjskog polja kod Bora, preuzeli su najbolji specijalci Uprave kriminalističke policije (UKP), službe za suzbijanje kriminala, saznaje Infomer.

Roditelji male Danke ponovo u policiji

Roditelji nestale Danke Ilić odvedeni su u policiju danas u toku dana kako bi se nastavilo saslušanje koje je počelo juče u policijskoj stanici u Boru povodom nestanka njihove dvogodišnje ćerkice.

Policija proverava privatni život i kontakte članove porodice nestale Danke Ilić. Ne isključuju ni jednu mogućnost dok se sve detaljno ne ispita.

Foto: Informer

 

Paralelno sa tim, pripadnici MUP ponovo pregledaju šahte i jame u pomenutom naselju. Sve to u cilju pronalaska materijalnih dokaza koji će pomoći u pronalasku Danke.

Inspektori iznenađeni ponašanjem majke Danke Ilić: Ne pokazuje nikakve emocije!

Po nezvaničnim saznanjima našeg portala iz izvora bliskog istrazi, inspektore iznenađuje ponašanje roditelja, pre svega majke.

- Ponašanje majke je veoma čudno. Za nekoga čije dete je nestalo, previše je mirna. Nikakve emocije ne pokazuje i to je ono što čudi inspektore. Treba uzeti u obzir da je majka u drugom stanju, pa i to verovatno utiče na njeno ponašanje - rekao je za Informer izvor koji je odlično upućen u istragu.

Sudski veštak: Nešto među roditeljima ne štima!

Stalni sudski veštak Ljubiša Božić smatra da među roditeljima Danke Ilić (2) ne vlada sklad, da među njima postoje velike razlike.

- Čini se da je fokus istrage i predistražnih radnji promenio tok i suštinu. U prvom trenutku se pošlo do primarnih izjava i podataka - da je dete bilo u blizini nečijoj i da ga od tog trenutka nema. Kada nemate drugi izvor informacija onda krećete od onoga što imate sve dok se ne uverite da je bilo tako ili nije bilo tako - kazao je on za Kurir televiziju.

Foto: Informer

 

Smatra da je razlog promene toka istrage najverovatnije informacija koju je policija dobila, ali je nije podelila sa javnošću.

- Rekao bih da se smer promenio zahvaljujući novim informacijama koje policija očigledno nije želela da objavi, a ne zato što su oni uspeli da pretraže svaki metar na tom prostoru. Dete nije moglo negde daleko da šeta. Drugo, mala deca imaju strah od nepoznatog. Deca se uvek vrte oko svojih roditelja i tamo gde ima je sve poznato - rekao je Božić i dodao:

- Postoje tu razlike među roditeljima, tako da ima nečega što nema sklad. Postoji taj neki prostor, neki interval koji nije pokriven. Što se tiče zatvaranja prostora domaćinstva, ako je kroz njega prošlo mnogo ljudi to je malo zakasnela reakcija. Bojim se da sa prolaskom vremena ovo ne sluti na dobro.

Advokat Toma Fila - dva moguća scenarija

Fila smatra da pre svega treba proveriti roditelje, jer je nemoguće da dete od dve godine jednostavno nestane. Kao drugi mogući slučaj naveo je da je u pitanju otmica.

- Čudno je znate, ona je jako mala. Istraga mora temeljno da se uradi, sve mora da se prečešlja i proveri, mnogo je nelogičnosti u svemu tome - rekao je Fila.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija