• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

13.05.2024

10:31

Најава 56. Мајске изложбе "Генеза"

Promo

Kultura

Најава 56. Мајске изложбе "Генеза"

Podeli vest

56. Мајска изложба под слоганом Генеза представиће радове уметника примењене уметности, који су, кроз различите медије, приказали свој поглед на свет. Имајући у виду да је презентација различитих дисциплина приоритна, с обзиром на распрострањеност примењене уметности у свакодневном животу (и култури генерално), овогодишњу Мајску изложбу ће посетиоци моћи да сагледају као целину која даје увид у иновативне методе уметничког деловања у савременом друштву.

Тема овогодишње Мајске изложбе има за циљ да преиспита перцепцију аутора и представи различитост сагледавања стварности и њене естетизације кроз различите медије уметничког исказа.

Тема овогодишње Мајске изложбе је  Генеза ; у иницијалном смислу, термин се први пут појављује у књизи  Постање  ( Book of Genesis  - хебр. בראשית Берешит; грч. Γένεσις; лат. Genesis) , где означава настанак, а после и развитак света, као и ново стварање материје, времена и простора.

56. Мајска изложба, у организацији УЛУПУДС-а је стална манифестација из области културе од значаја за град Београд. Ове године ће бити одржана на 5 локација у Београду: Конак Кнегиње Љубице (14 – 30.5.2024), Дом Војске Србије Медија Центар  Одбрана  (23.5 – 10.6), Биоскоп Балкан (23.5 – 10.6), Галерија Сингидунум (16 – 24.5.2024) и Студентски културни центар СКЦ (4 – 14.6.2024).

Foto: Promo

 

Мајска изложба УЛУПУДС-а представља једну од најзначајнијих и најобимнијих изложби-манифестација из домена примењених уметности и дизајна на нивоу Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије. Мајска изложба представља особеност по томе што је у питању ретка манифестација у оквиру које се презентују радови свих девет секција примењених уметности (архитектура, дизајн, вајарство, текстил и савремено одевање, дизајн керамике и стакла, сценографија и костимографија, сликарство и графика, уметничка фотографија и теорија, историја и критика уметности). У време СФРЈ ова манифестација је представљала такође значајну смотру на нивоу целе државе и свих република. Данас самосталне државе Западног Балкана чине хомоген културни простор, заснован на језику, заједничком наслеђу и вековима заједничких тежњи и миграција, који сведочи да политичке нестабилности нису успеле да угуше све сфере сарадње, нарочито ону која подразумева уметничку димензију, територијално свакако много ширу од било каквих државних граница.

Од пре неколико година, организатори изложбе су одлучили да поново уведу у програм представљање дела уметника са постјугословенског простора, у циљу поспешивања регионалне сарадње, креирања интеркултуралног дијалога и успостављања платформе за афирмацију и брендирање балканског дизајна.

Пратећи програми овогодишње Мајске изложбе су:
- Самостална  изложба добитнице Велике награде 55. Мајске изложбе Вере Станарчевић, од 16. до 24.5.2024 – Галерија Сингидунум

- Гостујући програм уметника нових медија и филмских уметности у СКЦ-у (Ђилдо Бавчевић, Марко Грба Singh, Ивана Косановић, Иван Марковић, Ну Симакина, Сандра Стерле и Горан Шкофић), од 4. до 14.6.2024 - СКЦ

- Гостујући програм чланова УПИДИВ, од 14. до 30.5.2024 – Конак Кнегиње Љубице

- Стручни скуп секције за критику, историју и теорију уметности – 6.6 – Биоскоп Балкан


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Svi su isti! Glas za Manojlovića je glas za to da su Srbi genocidni - Savo potvrdio koaliciju sa listom “Biram borbu”, čiji lideri tvrde da je Srebrenica genocid!
Izbori 2024

Svi su isti! Glas za Manojlovića je glas za to da su Srbi genocidni - Savo potvrdio koaliciju sa listom “Biram borbu”, čiji lideri tvrde da je Srebrenica genocid!

Kandidat za gradonačelnika Beograda pokreta "Kreni-promeni" Savo Manojlović priznao je da je napravio koaliciju sa listom "Biram borbu" koju čini šest stranaka iz nekadašnje "Srbije protiv nasilja" - Zeleno-levi front, Ne davimo Beograd, Narodni pokret Srbije, Demokratska stranka, Ekološki ustanak - Ćuta, Pokret slobodnih građana i Novo lice Srbije - a čiji lideri tvrde da je Srebrenica genocid.

23.05.2024

08:41

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija