• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

03.11.2021

17:00

VOĆE U TEGLI! Slatko, slađe, najslađe!

Pixabay

Live TV

VOĆE U TEGLI! Slatko, slađe, najslađe!

Podeli vest

U 16. veku napravljena je prva marmelada, bila je od dunja i šećera, u obliku čvrste paste!

Slatka svežina letnjeg voća može biti sačuvana za zimske dane. Ukusni džemovi, kompoti i marmelade su pravi izbor za doručak, ali i zanimljiv poklon.
Znamo da je neko voće već prohujalo sa sezonom, ali se potajno nadamo da ste ga na neki način uskladištili, makar u zamrzivaču. Ako niste, ostaje vam još dovoljno različitih plodova da napravite svoju slatku rezervu za hladne dane.

Foto: Pixabay

Priprema

Voće prvo treba razvrstati: najlepše plodove treba odvojiti za kompote, a one manje lepe za marmelade i drugo. Oštećeno voće ne dolazi u obzir za ukuvavanje. Odaberite zrele plodove, ali ne i prezrele.

Površina voćki uvek je pokrivena mnoštvom živih mikroorganizama, od kojih mnogi mogu uzrokovati bolesti. Stoga voće treba vrlo pažljivo oprati. Čvrste i tvrde plodove najpre treba potopiti 5 do 10 minuta u vodu, a zatim ih dobro oprati pod mlazom, osušiti, pa tek onda očistiti.
n Kod pripreme džemova, što je najčešća slatka zimnica kod nas, proporcija šećera i voća varira u zavisnosti od vrste i zrelosti, ali je uglavnom: pola-pola. Šećer mora da se doda u dobrom promeru da bi se džem zgusnuo. Takođe, šećer preventivno deluje na rast mikroorganizama i obezbeđuje dobar ukus. Za kućno spremanje džema se uglavnom koristi beli kristal šećer.
Smeđi šećer i melasa se ne preporučuju jer "prekrivaju" ukus voća, a njihova slast varira. Svetli med može da se doda umesto jedne trećine šećera, ali suviše meda preovlađuje ukusom i "kvari" žele.

Voće koje nema dovoljno pektina (jagode, trešnje, dinje) teže se zgrušava, pa mu dodajte sok od jabuka, naranadži ili limuna i kuvajte na jakoj vatri.
Ukoliko stavljate sredstvo za zgrušavanje (džem fiks) pomoću kog se značajno skraćuje vreme kuvanja, a time i bolje čuvaju boja, ukus i sastojci zimnice, tačno se pridržavajte uputstva.

Kuvanje

Večita dilema je dokle ga kuvati? Kapnite kašičicu smese na hladan (iz frižidera) tanjir. Ako se odmah zgusne, znači da je dostignuta temperatura za zgušnjavanje, a ukoliko smesa ostane retka, kuvati još nekoliko minuta.
Dobar džem ima finu strukturu, svetlu boju, ukus pravog voća, poluželatinozan je i lako se maže, bez razlivanja.
Prilikom kuvanja, dolazi do uništavanja mikroorganizama. Oko 30 odsto vitamina C se uništi, ali je ono što ostane - stabilno tokom skladištenja.

Foto: Pixabay

Zatvaranje

Da vam posao oko kuvanja zimnice ne bi propao, potrudite se da je propisno zapečatite. Tegle se pripremaju tako što se operu, dobro osuše i stave u rernu na najslabiju temperaturu, da se zagreju kako ne bi pukle kad u njih sipate vruću masu. Kada napunite tegle, dobro ih zatvorite poklopcima sa navojem.

Pre zatvaranja, poklopce i obode tegli dobro je premazati alkoholom kako biste ih dezinfikovali, a zimnica duže trajala. Odmah po zatvaranju tegle okrenite poklopcem nadole, čime se postiže da se tegla hermetički zatvori i sadržaj ostane svež i godinu dana, do otvaranja. Ostavite ih tako 5-10 minuta, okrenite i pustite da se ohlade.

Džemovi i želei su kalorični - jedna kašika sadrži 48 kalorija (ipak dvostruko manje od butera ili margarina), ugljenih hidrata ima ukupno osam grama, od toga sedam grama šećera, dok masti nema.

Recepti

Aromatični džem od bresaka

Sastojci: 1,5 kg bresaka, 500 gr šećera, 2 kašike limunovog soka, 4 mlada izdanka ruzmarina, dugačkih oko 10 cm. Priprema: Breskve operite, oljuštite i očistite od koštica. Isecite ih na kriške i pospite šećerom i limunovim sokom, pa dodajte ruzmarin i ostavite u poklopljenoj posudi oko četiri sata. Povremeno promešajte. Kuvajte u dubokoj šerpi uz povremeno mešanje, a posle desetak minuta izbacite ruzmarin. Pred kraj kuvanja skinite penu, a na samom kraju pritisnite krupnije komade bresaka kašikom za mešanje krompir-pirea ili promešajte na kraju mikserom.

Grčki džem od šljiva

Sastojci: 1 kg šljiva, 2 kisele jabuke, 1 kg šećera, kašičica cimeta, kesica vanile, 2 kašike limunovog soka, 5 čaša vode.
Priprema: Stavite vodu i šećer da se kuvaju, pa operite šljive i očistite koštice, a jabuke oljuštite i narendajte. Kad se sirup ukuva, dodajte voće i mešajte dok se džem ne skuva. Dodajte cimet, vanilu, limunov sok i rum po želji, pa ostavite da se kuva još dva minuta.

Slatko od smokava i đumbira

Sastojci: 950 g zelenih smokava, koren svežeg đumbira (3 cm dug), 100 ml soka od limuna, 500 g šećera za želiranje. Priprema: Smokve operite, ostavite da se ocede, očistite ih i iseckajte. Đumbir očistite i isecite na kockice. Pomešajte smokve, đumbir, sok od limuna i šećer za želiranje, pa ostavite tako sat vremena. Šerpu sa ovom smesom stavite da se kuva i pritom stalno mešajte (pridržavajte se uputstva na pakovanju za šećer za želiranje).

Žele od ribizli s vanilom

Sastojci: kilogram crvenih ribizli, 50 g šećera, šipka vanile, oko 1,2 kg želir-šećera u srazmeri 1:1. Priprema: Ribizle oprati i viljuškom skinuti bobice sa grančica. Na kraju usuti u dublju šerpu. Zatim dodati šećer, 125 ml vode i šipku vanile, pa staviti da se kuva. Voće zajedno sa sokom presuti u cediljku sa gustim sitom i pustiti da se sok potpuno ocedi u posudu. Voće, pritom, ne pritiskati previše. Sok od ribizli možete napraviti i u sokovniku. Zatim sok od ribizli promešati i sa istom količinom želir-šećera sipati u dublju šerpu. Sve kuvati na umerenoj vatri, pa pustiti da vri 4 minuta.

OSAM SAVETA ZA SAVRŠENU ZIMNICU!




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Građani treba da znaju na kakve su prevare spremne opozicione liste! Oglasio se SNS povodom odbacivanja liste Save Manojlovića
Izbori 2024

Građani treba da znaju na kakve su prevare spremne opozicione liste! Oglasio se SNS povodom odbacivanja liste Save Manojlovića

Opštinski odbor Vračar Srpske napredne stranke (SNS) saopštio je danas, povodom odluke Opštinske izborne komisije (OIK) gradske opštine Vračar koja je odbacila listu "Dr Savo Manojlović i ja sam Vračar - Kreni-promeni" zbog nepoštovanja propisa o zastupljenosti polova, ali i zbog nedovoljnog broja potpisa, da građani mogu još jednom da se uvere na kakve su sve prevare spremni predstavnici opozicionih lista.

14.05.2024

19:56

Vesti

To su projekti koje znače budućnost Srbije! Vesić i Varhelji obišli završne radove na Intermodalnom terminalu u Batajnici (FOTO)
Politika

To su projekti koje znače budućnost Srbije! Vesić i Varhelji obišli završne radove na Intermodalnom terminalu u Batajnici (FOTO)

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić obišao je danas zajedno sa sa komesarom EU za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem završne radove na Intermodalnom terminalu u Batajnici ukupne vrednosti 15,5 miliona evra i tom prilikom naglasio da to nije najveći projekat koji je Srbija radila sa EU, ali da je značajan jer pospešuje privredni rast.

14.05.2024

17:58

Hronika

Sport

Rus konačno priznao! Đoković, Alkaraz i Siner su bolji od mene!
Tenis

Rus konačno priznao! Đoković, Alkaraz i Siner su bolji od mene!

Ruski teniser Danil Medvedev (28) istakao je da su njegovi najteži protivnici na ATP turu srpski as Novak Đoković, Italijan Janik Siner i Španac Karlos Alkaraz. Prilikom razgovora sa novinarima kazao je da mu je uvek izazov da ih savlada, te da je svestan da su bolji od njega.

14.05.2024

20:11

Planeta

Najveći trgovinski rat ikada! Bajden udario na Peking - uvodi carine i do 100%
Planeta

Najveći trgovinski rat ikada! Bajden udario na Peking - uvodi carine i do 100%

Predsednik SAD Džo Bajden najavio je značajno povećanje carina na niz kineskih uvoznih proizvoda, uključujući električna vozila, poluprovodnike, baterije i čelik, kao deo napora pred izbore kako bi zaštitio američku industriju usred rastućih strahova da Peking preplavljuje tržište jeftinim izvozom kako bi ojačao sopstvenu ekonomiju.

14.05.2024

18:48

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Beograd ima Čumićevo, a ovaj grad Stanino sokače!
Srbija

Beograd ima Čumićevo, a ovaj grad Stanino sokače!

Nedelja zajedništva i sećanja u šabačkoj Ekonomsko-trgovinskoj školi "Stana Milanović" obeležena je na poseban način - otvaranjem Staninog sokačeta, koje će predstavljati ulaz u školu i novo poglavlje života svakog njenog učenika.

14.05.2024

17:19