• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: M. Tonić Stojić

Autor: Informer

14.03.2023

13:39

ODRASLI, A DECA U DUŠI! Ovo je druga kuća osobama sa smetnjama u razvoju već 26 godina!

Informer

Podkast

ODRASLI, A DECA U DUŠI! Ovo je druga kuća osobama sa smetnjama u razvoju već 26 godina!

Podeli vest

Većina korisnika Udruženja za pomoć osobama sa smetnjama u razvoju "Živimo zajedno" dolazi od samog osnivanja 1997. Nekada deca, danas odrasli ljudi baš na ovom mestu stekli su prekopotrebne veštine, prve ljubavi i prijateljstva.

Oni ovde sviraju, pevaju, glume, kuvaju, recikliraju. Obučavaju se za što samostalniji život. Ne mogu da zamisle nedelju bez nekoliko dana provedenih u prostorijama Udruženja "Živimo zajedno".

Položaj osoba sa smetnjama u razvoju u našoj zemlji menjao se i danas je potpuno drugačiji u odnosu na period kada je Udruženje osnovano. Vesna Lukić, saradnica u centru, ističe kako su oni sada vidljiviji i prisutniji u svim sferama života.

- Počeci su bili teški. Ja sam u Udruženju 13 godina, ali znam iz priča da nije bilo lako. Direktor i osnivač Udruženja, Dejan Kozić, sam je vozio decu i izvačio ih iz kuća. Danas je to potpuno drugačije. 99 odsto naših korisnika danas dolazi i odlazi samostalno - priča naša sagovornica. 

Foto: Informer

Udruženje "Živimo zajedno"

Uprkos vidljivosti korisnika, ono što nedostaje su volonteri kojih je nekada bilo mnogo više. Rad Udruženja " Živimo zajedno" podržan je od strane Sekretarijata za socijalnu zaštitu i zajedno sprovode program "Škole životnih veština". Od osam ujutru do osam uveče svakog dana korisnicima su dostupne različite radionice.

- Domaćinsvo, muzičko, veronauka, kreativna radionica, gluma samo su neke od aktivnisti dostupne našim korisnicima. Najposećenija je radionica muzičkog. Oni tamo imaju mikrofon, opušteni su, sviraju, pevaju i stvarno uživaju. Svi radovi u našim prostorijama su njihovih ruku delo. Prave ih zajedno sa koleginicom Natašom Bulatović, koja je veoma talentovana, i koja im znanje prenosi u meri u kojoj je moguće raditi sa njima. Sobotom su proba dramske sekcije i igranka. Svake subote dolaze, bilo da su kiša ili sneg, oni su tu! Ne dolaze samo kada su bolesni. Ovo je njihova druga kuća! Zapravo, rekla bih možda i prva. Više vole da borave ovde nego u sopstvenim porodicama. Ovde imaju aktivnosti od jutra do mraka. U isto vreme, osposobljavaju se sa neki budući samostalni život. Uče osnovne životne veštine -  da seku hleb, uključe mašinu za veš, postave sto, održavaju ličnu higijenu, spreme ručak od početka do kraja - nabraja Vesna.  

Foto: Informer

Udruženje "Živimo zajedno"

Osim prostorija na Studentskom trgu, korisnicima je dostupna kuća u Golubincima u kojoj takođe vežbaju samostalni život.

- Njih četvoro, petoro borave tamo, rade u bašti, u plasteniku, okopavaju, sade, neguju cveće, vode brigu o životinjama - ističe Lukićeva i dodaje kako je to prostor prilagođen upravo takvim aktivnostima i da se oni raduju osamostaljivanju i boravku u Golubinačkoj oazi.  

Foto: Informer

Udruženje "Živimo zajedno"

Iz Udruženja "Živimo zajedno" najavili su otvaranje još jednog centra u Beogradu koji će biti dostupan novim mlađim korisnicima od rodjenja do 18. godine. Pojedini roditelji dece sa smetnjama u razvoju, dok se ne uspostavi tačna dijagnozna, nemaju gde sa decom tako da je otvaranje ovakvog centra preko potrebno. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija