• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: M. Tonić Stojić

Autor: Informer

08.03.2023

17:43

NEKADA SE PUTOVALO U TRST, POKLANJALO SE ISKLJUČIVO OVO CVEĆE, A KAKO BEOGRAĐANKE DANAS OBELEŽAVAJU 8. MART?!

Informer

Podkast

NEKADA SE PUTOVALO U TRST, POKLANJALO SE ISKLJUČIVO OVO CVEĆE, A KAKO BEOGRAĐANKE DANAS OBELEŽAVAJU 8. MART?!

Podeli vest

Iako mnogi ne znaju zbog čega se tačno slavi i šta predstvalja Osmi mart, ne postoji žena koja će ostati imuna na buket cveća, bombonjeru ili parfem.

U Beogradu je Dan žena prvi put obeležen davne 1914. godine u Narodnom domu. Od tada je prošao burnu istoriju osporavanja, prihvatanja, slavio se na najrazličitije načine, da bi se poslednje decenije sveo na tipičan praznik potrošačke kulture.

Ekipa Informera izašla je na beogradske ulice i pokušala da sazna da li stanovnici prestonice damama kupuju poklone i za šta se odlučuju najviše, koje cveće je najprodavanije i ima li onih žena koje će ove godine same sebe obradovati.

- Upravo kupujem cveće koleginicama - kaže jedna devojka.

- Mislim da je veoma lepo da u Beogradu postoje sve ove stvari za 8. mart jer u mojoj državi,  dolazim iz Brazila, nije ovako. Mi ne možemo da kupimo cveće svuda, a ovde ljudi kupuju i  daju ženama na poklon i smatram da je to bas lepo. Feliz dia das mulheres! - čestitala je Brazilka na portugalskom.

Foto: Pixels


Neke od naših sagovornica su stvar uzele u svoje ruke i obradovale sebe poklonima i pažnjom:

- Da vam kažem, ja sam sebi poklon sama kupila, ali dobiću sigurno poslepodne.

- Dobila sam poklon od drugarice, bivše koleginice. Očekujem još neki poklon, ali ću obradovati samu sebe
 - rekle su naše sagovornice.

Foto: Pixabay

 

Ideja da se ustanovi ovaj međunarodni praznik potekla je od Klare Cetkin, komunistkinje i borkinje za prava žena. Na međunarodnom nivou prvi put je obeležen 1911. godine u Austriji, Danskoj, Nemačkoj i Švajcarskoj.

- To je pobeda ženskih prava u svetu, tada su se okrenule žene i rekle dosta sa diskriminacijom! Želimo svoja prava i to je suština stvari. Doživele su svoja prava i u svim pravnim aktima načela ravnopravnosti su jednake izeđu žena i muškaraca - objašnjava stariji gospodin.

Foto: printscreen

 

U Jugoslaviji Osmi mart bio je najznačajniji praznik posvećen "drugaricama". Dan žena u doba socijalizma slavljen je više nego raskošno - putovanjima u Trst, Atinu, Pariz, banketima, skupim poklonima uz, naravno, obavezno cveće najčešće karanfil.

- Nekada je bilo svečanije, proslavljalo se po salama, udruže se svi iz firme, a sada se sve više svodi na formalnost. Nema tu draž - podseća se jedna gospođa.

Drage dame, bilo da obeležavate ili ne ovaj praznik, ekipa Informera od srca vam želi da vam svaki dan u godini bude ispunjem poštavanjem, pažnjom i ljubavlju. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija