• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

03.11.2022

15:57

POSETA MUZEJIMA UZ NJIH VIŠE NIJE ISTA! Ove naočare su bile korišćene u medicini, a evo zašto su sada posebne!

printscreen

Podkast

POSETA MUZEJIMA UZ NJIH VIŠE NIJE ISTA! Ove naočare su bile korišćene u medicini, a evo zašto su sada posebne!

Podeli vest

Galerija Matice srpske, sa kolekcijom umetničkih dela nastalih u periodu od 16. do 21. veka, predstavlja jedan od najbogatijih umetničkih muzeja u Srbiji. Osnovana je 1847. godine, a sama ideja o osnivanju Galerije matice sprske čiji je tvorac bio Sava Tekelija otpočeta je davne 1842. godine

- On je inače i prvi dobrotvor Galerije Matice srpske kada je zaveštao 11 porodičnih portreta budućem muzeju. Tu ideju, 1847. godine nastavlja sekretar Galerije Matice srpske Teodor Pavlović i tada se zvanično i otvara muzej. Svakako da je osnovan u Pešti, već 1864. godine muzej je prešao u Novi Sad, 1933. godine je otvoren za javnost, a od 1958. godine se nalazi u ovoj zgradi - ispričala je Milica Milošević, muzejski edukator i PR Galerije Matice srpske.

U Galeriji Matice srpske je u okviru stalne postavke izložena umetnost od 18 do 20 veka koja je hronološki postavljena na prvom i drugom spratu. Izložba koja se trenutno može pogledati je deo izložbe Save Šumanovića koja obuhvata 102 rada ovog velikog umetnika, kao i velika monografska retrospektivna izložba Uroša Predića "Život posvećen lepoti i umetnosti". 

Foto: Informer

Milica Milošević, muzejski edukator i PR Galerije Matice srpske

- Najpoznatiji umetnici koji se nalaze u našoj kolekciji jesu upravo Sava Šumanović i Uroš Predić, ali tako i Paja Jovanović i jako je popularan Steva Aleksić. Slika Steve Aleksića Autoportret u kafani je jedna od najpoznatijih slika među mladima koji se često pored nje fotografišu - otkrila je Milica. 

U svojoj kolekciji poseduje 11000 umetničkih dela, a samo deo toga je predstavljen publici. U Galeriji je otvorena i specifična izložba "Novosađani biraju". 

Foto: Informer

Galerija Matice srpske

- Ta izložba predstvalja Novi Sad kao grad, zapravo Novosađane u ovom gradu kako oni razmišljaju i vide kulturu, tako da je 40 Novosađana ušlo u naše depoe da vidi sva umetnička dela kako bi izabrali ono što se njima najviše sviđa - rekla je Milica. 

Galerija Matice srpske je prvi muzej u Srbiji koji je u svoju praksu uveo HoloLens 2 naočare koje prenose aplikaciju "Doživi umetnost".

Foto: Informer

Milica Milošević, muzejski edukator i PR Galerije Matice srpske

- One su se ranije koristile u medicini i mislim da smo mi među prvim muzejima i u svetu koji koristi ovu novu tehnologiju. Dakle, ubacujemo digitalizaciju i približavamo publici umetnička dela preko tehnologije i digitalizacije. Ove HoloLens 2 su posebne zato što kada ih stavite možete sami da obilazite postavku Galerije Matice srpske i da virtuelni kustos, u ovom slučaju Sava Tekelija ili pčelica, objašnjavaju umetnička dela koje se nalaze u Galeriji Matice srpske u vidu holograma. Takođe, ove HoloLens 2 su i interaktivne tako da deca koja izaberu taj program da ih pčelica vodi kroz postavku muzeja mogu da rešavaju različite zagonetke - ispričala je Milica. 

Foto: Informer

Galerija Matice srpske svakodnevno broji između 500 i 1000 posetilaca kojima je omogućeno da spoznaju različite istorijske epohe i osete duh prošlih vremena.  Umetnička dela žive pod krovom Galerije Matice srpske, a na vama je da posetite Galeriju i doživite umetnost na svojstven način!   


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vučević: Ponoš iznosi neistine na račun Ministarstva odbrane
Politika

Vučević: Ponoš iznosi neistine na račun Ministarstva odbrane

Slučajnosti u politici postoje, ali su retke. Svakako ređe nego li u drugim oblastima života. Zdravko Ponoš je možda slučajno i postao narodni poslanik, ali njegova poslednja aktivacija i napadi na vojsku sasvim sigurno nisu slučajni, istakao je ministar odbrane Miloš Vučević.

19.03.2024

10:19

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59