• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

20.10.2022

14:42

SRBIJA DOBIJA NOVE SPOMENIKE! Ova dela će krasiti našu zemlju i čuvati istoriju od zaborava!

printscreen

Podkast

SRBIJA DOBIJA NOVE SPOMENIKE! Ova dela će krasiti našu zemlju i čuvati istoriju od zaborava!

Podeli vest

Spomenici, bilo da su u formi ljudskih skulptura ili apstaktnih umetničih dela i danas su jedna od glavnih atrakcija svih gradova

Pored unikatne arhitekture i neprocenjivih prirodnih blaga – šuma, vodopada, pećina, jezera, u Srbiji postoji više stotina zanimljivih spomenika i skulptura. Ovi čuvaju istoriju od zaborava ali i posepšuju razvoj turizma. Svaki na svoj način krasi mesto na kom se nalazi.

„Igrali se konji vrani”

„Igrali se konji vrani” su dve velike dekorativne skulpturalne grupe u bronzi „konja i divova”, postavljene 1939. godine ispred skupštinskog zdanja ondašnje Kraljevine Jugoslavije, a danas Republike Srbije. Ovo umetničko je rad vajara Tome Rosandića, tehnički je realizovao vajar Sava Sandić, a izliveno je u livnici Miodraga Jeremića u Vrčinu.

 

U najstarijoj livnici na Blakanu, livnici Jeremić, nastajala su prava umetnička dela. Na spisku mnogobrojnih spomenika izrađenih u ovoj livnici nalazi se i skulptura "Igrali se konji vrani" ispred Doma Narodne skupštine, spomenik Nikoli Pašiću na istoimenom trgu, spomenici Nikoli Tesli u Beogradu i Njujorku, skulptura Majke Tereze u Vatikanu, "Pobednik" na Kalemegdanu.

U livnici se uvek radi punom parom, a nova dela uskoro će krasiti Srbiju. 

 

- Radimo meketu starog Leskovca koja ce stajati na cetralnom trgu u Leskovcu. Spomenik čuvenom gradonačelniku Branku Pesiću je završen i on bi trebalo da bude postavljen ma trgu u Zemunu. Vajar Miloš Komad je završio vajanje spomenika Milošu Crnjanskom koji bi trebalo da stoji u Tašmajdanskom parku - otkrio je Slobodan Jeremić.  

Miloš Crnjanski

Miloš Crnjanski je bio srpski književnik i jedan od najznačajnijih stvaralaca srpske literature XX veka. Istakao se kao pesnik, pripovedač, romansijer i publicista. Bavio se i likovnom kritikom. Radio je u diplomatiji i novinarstvu. Ubrajan je među 100 najznamenitijih Srba.

Foto: Twitter

Miloš Crnjanski

Branko Pešić 

Branko Pešić je bio učesnik Narodnooslobodilačke borbe, društveno-politički radnik Socijalističke Republike Srbije i junak socijalističkog rada. U periodu od 1965. do 1974. obavljao je funkciju predsednika Skupštine grada Beograda, a od 1982. do 1984. nalazio se na mestu predsednika Skupštine SR Srbije.

Foto: Beograd.rs

Branko Pešić

Kultura je oduvek bila važano obeležje Srbije. Narod čiji sačuvani spomenici vode poreklo iz davne prošlosti, ostavio je iza sebe bogato kulturno nasleđe. U to se možete uveriti gde god da se u Srbiji nalazite, jer istorija prožima svaki kutak ove zemlje – od najvećeg grada do najmanjeg sela, a stvaranjem novih spomenika našu istoriju čuvamo od zaborava. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija