• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

10.09.2022

17:00

Sručnjaci otkrivaju ko se najčešće odlučuje na samoubistvo i da li se broj suicida u Srbiji povećao ili smanjio!

informer

Podkast

Sručnjaci otkrivaju ko se najčešće odlučuje na samoubistvo i da li se broj suicida u Srbiji povećao ili smanjio!

Podeli vest

Stručnjaci sa klinike "Laza Lazarević" predstavli aplikaciju"Uvek uz tebe" na događaju kojim je obeležen Svetski dan borbe protiv samoubistva

Svetski dan prevencije samoubistva se obeležava 10. septembra svake godine. Tim povodom, lekarski stručnjaci sa klinike "Laza Lazarević", profesori sa Medicinskog fakulteta u Beogradu, ali i njihovi studenti, okupili su se u centru Beograda kako bi skrenuli pažnju javnosti na važnost mentalnog zdravlja.


Doktori, psiholozi i njihovi studenti ponosno predstavljaju svoj naporan rad na suzbijanju stope suicida u našoj zemlji. Brojke govore njima u prilog.

Foto: informer

 


U razgovoru sa doktorkom Ivanom Stašević Karličić saznali smo da stopa suicida u Srbiji u poslednjih nekoliko godina drastično opada.


- Mi smo ispod srednje crte na listi svetskih zemalja. Stopa suicida u 2006. godini bila je negde oko 1500. 2021. godine, ona je 883" - istične doktorka Stašević Karličić.

Foto: informer

 


Ipak, stručnjaci su svesni da njihova borba nije završena. Zadovoljni postignutim rezultatima, rešeni su da rade još intenzivnije. Novina koju danas mogu da ponude je aplikacija "Uvek uz tebe". Autori ove aplikacije su stručnjaci sa klinike "Laza Lazarević" koji su se potrudili da omoguće bolji i jednostavniji pristup informacijama koje su značajne za zdravlje sugrađana.


- Aplikacija ima ulogu da ljudi samoprocene svoje mentalno zdravlje, u ovom slučaju depresivnost, i da zatraže odmah hitno i direktno pomoć u klinici "Laza Lazarević" - objašnjava doktorka Stašević Karličić.

Foto: informer

 


Broj telefona je besplatan. Ko god pomisli da možda ima problem sa depresijom
može se javiti na broj 0800-309-309. Javiće mu se servis za zaštitu mentalnog zdravlja i u najkraćem roku pružiti pomoć.


Ponos na licu vidimo i kod studenata koji su srećni što imaju prilike da budu deo ovog skupa.


- Veliko mi je zadovoljstvo što imam priliku da budem sastavni član kompozita mladih,
entuzijastičnih profesionalaca koji su, sa jedne strane, prepoznali važnost 
ovakvog jednog događaja i istakli i obilježili svetski dan prevencije samoubistva 

istakao je mladi doktor medicine Madžgalj.

Foto: informer

 


Svetski dan borbe protiv suicida podsetio nas je da za sve probleme, pa i one najgore, uvek može da se nađe rešenje!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija