• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: M. Tonić Stojić

Autor: Informer

15.08.2022

15:56

MERJEM JE ROĐENA KAO ZDRAVA BEBA, A ONDA SU STVARI KRENULE NIZBRDO! Sada joj je potrebna naša pomoć ne bi li načinila prve korake!

informer.rs

Podkast

MERJEM JE ROĐENA KAO ZDRAVA BEBA, A ONDA SU STVARI KRENULE NIZBRDO! Sada joj je potrebna naša pomoć ne bi li načinila prve korake!

Podeli vest

Jedan odlazak u Tursku na tretman matičnim ćelijama košta 20 000 evra i predstavlja šansu da mala Merjem prohoda

Merjem Nikšić je trogodišnja devojčica iz Novog Pazara ni po čemu drugačija od svojih vršnjaka - nasmejana, zaigrana, radoznala. Najviše od svega želela bi da šeta, trči, skače... Međutim, Merjem to ne može. Ona ne može da hoda jer boluje od cerebralne paralize.

- Merjem je rođena na vreme, u terminu, bez ikakvih komplikacija na samom porođaju. Međutim, već sutradan sam primetila da ona slabije plače i guta. Žalila sam se lekarima u Novom Pazaru u porodilištu, ali nisu oni nisu pridavali značaja tome. Govorili su mi da su sve bebe različite. Treći dan su nas otpustili iz bolnice, ali ja sam tražila da nas transportuju u neki veći klinički centar. Nama najbliži bio je onaj u Kragujevcu - navodi Amina Nikšić, majka devojčice.

Foto: informer.rs

Merjam Nikšić

U Kragujevcu je ustanovljeno da je mala Merjem  po rođenju dobila infekciju pupčane vrpce što je dovelo do sepse, koja je došla do mozga i izazvala njegovu povredu.

- Merjem je iz Kliničkog centra Kragujevac izašla 16 dana nakon rođenja. Od tog trenutka počinja naša borba. Iako su lekari govorili, gledajući je na ultrazvuku, da nema nikakvih problema i da neće biti posledica, magnetna rezonanca pokazala je malu povredu mozga. Magnet smo uradili tek u 14. mesecu na ličnu inicijativu. Tada je potvrđeno ono od čega sam najviše strahovala. Merjem dobija dijagnozu cerebralne paralize - priseća se Amina.


Iako su do konačne dijagnoze došli tek nakon što je Merjem napunila godinu dana, Amina kaže da su ona i suprug osećalli da nešto nije u redu pa su je i pre toga vodili na razne vežbe i tretmane. Nakon što je ustanovljeno od čega boluje, počeli su da istražuju šta bi moglo da joj pomogne.

- Došli smo do saznanja da bi matične ćelije mogle da joj pomognu. Ne da je izleče, ali mogu da pomognu. Merjem  svakodnevno vežba od 4 do 8 sati . Uključeni su defektolozi, logopedi, jahanje, plivanje, fizikalna terapija. Matične ćelije smo radili u Turskoj. Jedan odlazak tamo košta 20 000 evra za dve doze matičnih ćelija. Do sada smo bili dva puta, u septembru idemo ponovo, a svaki mesec nas košta u proseku 5 000 evra - ističe majka. 

Naša SMS poruka znači mogućnost da mala Merjem jednoga dana sama ode u školu bez pomoći i odrasta družeći se sa vršnjacima. To je ono za šta njena porodica živi, a čemu i mi možemo da doprinesemo. 

1041 na 3030!

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija