• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tvin

02.07.2022

13:10

AFRIKA U BEOGRADU! Evo šta znače maske i turbani u afričkoj kulturi!

Informer.rs

Podkast

AFRIKA U BEOGRADU! Evo šta znače maske i turbani u afričkoj kulturi!

Podeli vest

Pod beogradskim lipama uz muziku, nakit i maske sa "crnog kontinenta" predstavljeni su tradicija i kultura afričkih naroda.Ovaj festival jedna je od najznačajnijih manifestacija Muzeja afričke umetnosti, a organizuje se od 1997. godine. Afro festival predstavlja jedinstven događaj koji je vremenom postao prepoznatljiv po atmosferi istinske kosmopolitske svečanosti.

 Kao i svake godine,veliko interesovanje javnosti privukao je  Afrički bazar, prodajna izložba predmeta iz različitih krajeva Afrike: maske, skulpture u kamenu i drvetu, rukom pravljene i bojene tkanine, slike, batike, nakit, kao i dekorativne predmete za enterije. 

Prva asocijacija za tradicionalni afrički kontekst je svakako maska, navodi Emilia Epštajn kustoskinja Muzeja afričkih umetnosti.

Foto: Informer.rs

 

- Maske  simbolišu mudrost duha, njegovu pozitivnu i negativnu moć. Različiti stilovi maski prikazuju shvatanje sveta, mitologiju i kolektivnu svest naroda. Pored religiozne imaju i važnu socijalnu ulogu, a u nekim zajednicama one zamenjuju figure predaka- kaže kustoskinja ovog muzeja. 

Pored tradicionalne vrednosti maske se osim u plemenskim obredima koriste i u diplomatske svrhe.

Foto: Informer.rs

 


- Imaju vrlo  značajnu ulogu u sudstvu, pri skupljanju dažbina, u ratu i prekidu rata. One su zaštitinice i čuvari ribara, lovaca, kovača, putnika. Neophodni rekvizit u  iskazivanju dobrosusedskih odnosa, ali i vaspitanju dece - objašnjava Emilia.

Novitet na ovogodišnjem programu bila je radionica Afrčkih turbna koju je vodila kustoskinja Aleksandra Prodanović-Bojović uz pomoć saradnica Kristijane Harune i Mišel Ajambe.

Gošće festivala iz Nigerije i Gane pored uputstava za nameštanje tradicionalnih afričkih turbana, govorili su i o prilikama kada Afrikanke najradije nose ova šarene marame i zašto je afrički turban globalni modni fenomen. 

Foto: Informer.rs

 

- Turbani su bitan modni detalj i u savremenom odevanju afričkih žena. Kosa i glava su važan deo kulture jer se glava smatra sedištem ličnosti ,zato one pridaju veliku pažnju uređivanju kose.Na osnovu turbana može prepoznati etnički i bračni status žene, ali i socijalni položaj.Koristi se posebna vrsta tkanina koja ima takvu teksturu da može da održava laku formu - ističe Aleksandra.

Foto: Informer.rs

 

Muzejska bašta bila je i najlepše mesto za ples, pa je tako juče i upriličen Dan prijateljstva, muzike i plesa „Durbar”. Učestvovale su ambasade Alžira, Angole, Egipta, Konga, Libije, Maroka, Tunisa, kao i konzulati Namibije i Jamajke.Kruna na kraju druženja bila je revija tradicionalnih angolskih kostima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Sport

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija