• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Milica Vučković

11.05.2022

13:01 >> 13:08

SVAKO TREĆE DETE U SRBIJI GOJAZNO! Nutricionisti otkrivaju kako izgleda ZDRAV OBROK za školarce!

Informer.rs

Podkast

SVAKO TREĆE DETE U SRBIJI GOJAZNO! Nutricionisti otkrivaju kako izgleda ZDRAV OBROK za školarce!

Podeli vest

Gojaznost kod deteta ne nastaje preko noći, nego se postepeno razvija. Faktori koji doprinose da mališani imaju problem sa telesnom težinom su nedostatak vežbanja i aktivnosti, genetika ali najčešće prehrambene navike.

 Udruženje nutricionista u saradnji sa osnovnom školom "Dragojlo Dudić" i opštinom Zvezdara organizovali su radionicu za mališane u cilju prevntive ovog problema.

Nutricionista Milka Raičević kaže da su podaci alarmantni, svako treće dete je gojazno.

- U ovoj  osnovnoj školi smo krenuli edukaciu sa decom i tokom vaganja otkrili  da imamo problem kako sa manjkom tako i viškom telesne težine. U pitanju je gojaznost prvog stepena, jako malo je dece koja imaju normalnu telesnu težinu - kaže nutricionista Milka Raičević koja ističe da su najveći problem grickalice i slatkiši:

Hrana iz pekare, grickalice i slatkiši su u vrhu liste grešaka kada je reč o ishrani školaraca koja treba da bude bude izbalansirana i sastavljena od pet obroka. Ugljeni hidrati, proteini, vitamini i minerali osnovni su sastojci zdravog obroka. Voće i povrće treba da budu  prioritet u ishrani naše dece time bi sprečili  gojaznost. Dosta celuloze, zdrava stolica i metabolizam samo su neki od benefita. Zdrava užina je: samo ne budi gladan, ali i ne uzimaj slatkiše već voće i povrće - objašnjava Raičević. 

 

Foto: Informer.rs

Primer zdrave užine koju su pripremili školarci

U okviru radionice školarci su imali priliku da se zabave, ali i posavetuju sa nutricionistima. Kao jedan od najboljih načina da privolite decu da se bolje hrane je da ih pustite da učestvuju u odabiru i pripremanju hrane kaže direktora ove škole Daniela Pavić. 

- Radionice se odvijaju ponedeljkom i sredom i ovo je nešto drugačije od nastavnog programa iako se kroz dosta  predmeta provlači zdrav način ishrane i potreba fizičkog vežbanja. Sama kontrola i efekat je mogao da se prepozna za vreme velikih odmora kada vidite šta su mališani poneli za užinu, a to je povratana informacija koju smo očekivali - sa ponosom ističe direktora osnovne škole "Dragojlo Dudić". 

 

Foto: Informer.rs

Osnovna škola "Dragojlo Dudić" , radionica "Kafić-zdravić"

- Deca ponekad odbijaju da piju vodu u tom slučaju moramo da im tečnost učinimo privlačnijom i pomognemo im da prestanu sa konzumiranjem zaslađenih napitaka jer sadrže šećera, koji samo štete zdravlju i ne daju im potrebnu energiju. Osam čaša vode dnevno savakom od nas treba da bude mera - kaže Milka Raičević.

Uz pravi izbor namirnica, neće doći će do pada koncentracije, a samim tim i produktivnosti u školi. Baza koju mališani steknu najranijim vaspitanjem će ih pratiti kroz ceo život, zato je važno voditi se zdravim navikama, savetuju nutricinisti. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija