• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: M. Tonić Stojić

Autor: Informer

12.04.2022

16:00

DETE ĆE NAM IĆI U SRPSKU ŠKOLU I UČITI SRPSKI JEZIK! Da li je naša zemlja obećana ili slamka spasa Rusima i Ukrajincima i koliko ih ima u Beogradu?!

Informer.rs

Podkast

DETE ĆE NAM IĆI U SRPSKU ŠKOLU I UČITI SRPSKI JEZIK! Da li je naša zemlja obećana ili slamka spasa Rusima i Ukrajincima i koliko ih ima u Beogradu?!

Podeli vest

Rat u Ukrajini ušao je u novu fazu - a ko su Rusi koje sve češće srećemo na ulicama Beograda i šta traže u Srbiji

Prošlo je 48 dana otkako je predsednik Rusije Vladimir Putin započeo vojnu operaciju u Ukrajini, nedavno naglasivši kako je sukob bio neizbežan i kako je bilo pitanje vremena kada će eskalirati. 

- Počeli su Ukrajinu pretvarati u antirusko uporište i uzgajati klice nacionalizma i neonacizma koji su tu već dugo vremena - tvrdi Putin.

Dok se Srbija nalazi na razmeđi Istoka i Zapada i dok pokušava da se prilagodi tektonskim promenama na međunarodnoj sceni, na ulicama Beograda, u kafićima, bankama, restoranima pa čak i školama srećemo ljude koji govore ruskim jezikom. 

Ko u Srbiji traži spas - Rusi, Ukrajinci ili i jedni i drugi? Da li su ovde kratkoročno, turistički ili planiraju da ostanu zauvek, zbog čega biraju baš našu zemlju? O svemu ovome razgovarali smo sa jednom Ukrajinkom i dvojicom Rusa koje smo zatekli u centru Beograda. 

Dvadesettrogodišnji mladić iz Moskve (ime poznato redakciji) kao jedan od razloga navodi taj što je Srbija jedna od retkih zemalja u Evropi koja ne zahteva vizu trideset dana. Takođe, i dalje postoji direktna avio-veza sa Moskvom i pored pritiska Evropske unije, koja je zabranila letove za i iz Rusije. On kaže kako je u Beogradu već mesec dana. Došao je bez porodice, sa društvom i ne namerava da ovde ostane. Ističe kako je došao nedugo nakon početka invazije na Ukrajinu zbog toga što je atmosfera u Rusiji postala mučna i neizvesna.

- Bukirao sam već kartu za povratak, nadam se da će sukobi uskoro prestati. Ne podržavam nikakav vid nasilja i jedva čekam da se ova noćna mora završi. Nisam ni na čijoj strani, samo želim da se sve završi i da se vratimo normlanom životu. Imam mnogo prijatelja Ukrajinaca - ističe A.P.

Ukrajinci protiv Putina

Ukrajinka u ranim pedesetim u Beograd je došla pre nekoliko godina, a sada joj je misija da pomogne svojoj sestri da i ona dođe u Srbiju što, prema njenim rečima, nije tako jednostavno.

- Ukrajnici zbog položaja više gravitiraju ka Poljskoj i zapadnim zemljama - priča ova žena. Sestra se nalazi u gradu Ivano-Frankovsk u zapadnom delu zemlje, koji je među prvima bombarodovan.

- Gađani su iz vazduha i vojini i civilni aerodrom, a narod je uplašen zato što se u blizini ovog mesta nalazi i naftno postrojenje koje može biti eventulana meta. Stariji su se pomirili sa sudbinom i ne žele da idu u skloništa kada se uveče oglasi sirena. Kažu da, i ako se desi da poginu, žele da to bude u njihovom krevetu, priča nam ova žena. Mlađi su više uplašeni i više vode računa i odlaze u skloništa. Strašno je to sve što se dešava! Apsolutno niko ne podržava Putinovu akciju, i Rusini koji su bili uz njega, nakon svega što se desilo, više ga ne podržavaju. Zelenski je hrabar čovek, prava muškarčina, ostao je uz svoj narod, nije pobegao niti se sakrio u mišiju rupu - navodi Ukrajinka čija se stalna adresa nalazi u Beogradu, a tako će ostati i u budućnosti.

Ostajemo u Beogradu!

Bračni par iz Rusije, čim su sukobi počeli, odlučio je da dođe u Beograd sa svojom ćerkom, koja će školovanje nastaviti u srpskoj prestonici.

- To je u ovom trenutku najpametnija odluka. Zbog posla, koji ne sme da trpi, a koji ćemo nastaviti iz Srbije, a i zbog mira našeg deteta. Ići će u srpsku školu i učiti srpski jezik - kaže A.B.  


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Aca

pre 2 godine

Kad je zelenski muskarcina sto ne uzme pušku pa na prvu liniju fronta a ovako samo potpaljuje narod da sto više gine, ukrajinci su sramota, koriste civile kao živi štit, to su isto radili šiptari na Kosovu

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija