• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

22.01.2022

09:00

VAKCINA PROTIV VIRUSA KOJI IZAZIVA RAK GRLIĆA MATERICE BESPLATNA OD APRILA ZA DECU! Stručnjaci poručuju da štiti do 90 odsto!

Shutterstock

Podkast

VAKCINA PROTIV VIRUSA KOJI IZAZIVA RAK GRLIĆA MATERICE BESPLATNA OD APRILA ZA DECU! Stručnjaci poručuju da štiti do 90 odsto!

Podeli vest

HPV vakcina registrovana je u Srbiji 2006. godine, ali se do sada plaćala

Na početku 2022. godine dočekala nas je važna vest da će od aprila meseca vakcina protiv Humanog papiloma virusa biti dostupna u našoj zemlji o trošku države i to za decu i mlade između 9 i 19 godina.

To je potvrdila direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević, a mi smo razgovarali da doktorkom Ivanom Begović - Lazarević iz Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu o doprinosu i značaju HPV vakcine. 

- HPV virus je virus sa kojim se većina seksualno aktivnih osoba oba pola susretne tokom života. U pitanju je infekcija koja se prenosi seksualnim putem, iako je registrovana retka transmisija sa majke na dete. Najčešće ne izaziva nikakve tegobe i u roku od godinu ili dve dana po zaražavanju osoba prirodnim odbrambenim mehanizmima oslobađa se virusa. Kod 5 do 10 odsto slučajeva, nakon desetak godina perzistentne infekcije, dolazi do pojave prekanceroznih lezija koje vode, ukoliko se ne dijagnostikuju na vreme, u karcinom grlića materice. 

Humani papiloma virus izaziva i benigne promene na koži, takozvane bradavice ili kondilome i podjednako je zastupljen  kod oba pola. HPV vakcina registrovana je u Srbiji 2006. godine. Prema rečima doktorke Begović - Lazarević, u Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu trenutno je dostupna četvorovalentna vakcina, a na tržištu postoji i devetovalentna vakcina. 

- Četvorovalentna vakcina štiti od dva najčešća tipa virusa koji prouzrokuju benigne izrasline i druga dva koji izazivaju prekancerozne lezije i karcinome. Namenjena je i dečacima i devojčicama, a najidealnije je da se primi pre stupanja u seksualne odnose. 

Ukoliko se vakcina prima pre 14. godine, prima se u dve doze, a nakon toga u tri doze. Istraživanja pokazuju da je vakcina efikasna do 45. godine kod oba pola. Doktorka Begović - Lazarević ponavlja da vakcina ne leči tipove virusa kojima je osoba već inficirana, ali štiti od svih ostavih.  

- U zemljama u kojima je sprovedena masovna vakcinacija istraživanja su pokazala da je došlo do velikog pada u incidenciji bilo benignih promena, bilo karcinoma, ističe doktorka. 

HPV vakcina štiti u velikom procentu koji, prema rečima doktorke Lazarević, iznosi skoro 90 odsto i stvara imunitet u trajanju od 10 godina. Za starije od 19 godina vakcina je dostupna u Zavodu za javno zdravlje Beograda po ceni od 13 600 dinara.  


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija