• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. MATIJAŠEVIĆ

08.05.2021

11:00

NEVIDLJIVI HEROJI PANDEMIJE! Potresna ispovest Dražena Potpare, vođe tehničke službe u kovid-bolnici u Batajnici: NAJTEŽE je saopštiti porodici da su OSTALI BEZ VOLJENE OSOBE!

Podkast

NEVIDLJIVI HEROJI PANDEMIJE! Potresna ispovest Dražena Potpare, vođe tehničke službe u kovid-bolnici u Batajnici: NAJTEŽE je saopštiti porodici da su OSTALI BEZ VOLJENE OSOBE!

Podeli vest

Nema toga posla i zadatka koji transporteri, odnosno radnici tehničke službe, ne obave u crvenoj zoni, pa se kolege često šale da u tom timu rade momci za sve. Među njim je Dražen Potpara, vođa tehničke službe u kovid-bolnici u Batajnici!

Ovaj hrabri čovek već tri meseca svakodnevno, bez pauze i odmora, radi u kovid-bolnici. U kompletnoj opremi nosi kutije sa lekovima, potrošni materijal, gura nosila sa pacijentima, boce sa kiseonikom, transportuje preminule u crnim džakovima do kapele, izdaje potvrde o smrti, suočava se sa članovima porodice koji su izgubili najmilije...

- Mi radimo sve i na raspolaganju smo 24 sata medicinskom osoblju, pacijentima. Da je lako, nije nimalo. Ali nekako smo svi u istim mukama i međusobno se bodrimo i podržavamo. I tako više od godinu dana. Nemamo izbora. Moramo - kaže Potpara i otkriva šta mu je najteže u poslu:

Foto: Informer

- Ova oprema koju mi nosimo, skafander, rukavice, maske, vizir, nije predviđena da se u njoj radi fizički posao. Vruće je, znojite se, umarate se i mnogo je naporno. Pogotovo kada za jednu smenu nekada ne stignete ni da sednete. Međutim, ono sa čim se i dan-danas teško borim je to kada vidite sve te bolesne ljude. Kada su danas tu, a već sutra ih transportujete do kapele u crnom džaku. Na početku je bilo preteško, zato što se ni moje kolege ni ja nikada pre nismo susretali sa tako nečim. Nije bilo svejedno. Znate da je u tim džakovima nečiji otac, majka, brat, sestra, deka... A tek onda momenat kada morate da izdate potvrdu o smrti. Baš je teško. Ali shvatite da morate i nemate puno izbora, jer nas je ova epidemija tome naučila.

Svake subote "Nevidljivi heroji" na informer.rs

Serijal "Nevidljivi heroji epidemije", posvećen svim radnicima u crvenoj zoni koji se više od godinu dana bore sa opakim virusom i brinu o svakom pacijentu, možete gledati svake subote na portalu informer.rs

Međutim, i pored ovih strašnih scena i teškog rada, Dražen ne gubi nadu da će svemu ovome doći kraj i da će se svi konačno vratiti normalnom životu.

- Nada je jedino što nas svih ovih meseci održava i daje nam snagu da nastavimo dalje. Verujem da će se ova bolest uskoro pobediti. Zato je važno da poštujemo mere i slušamo struku. Želim da verujem da će Batajnica uskoro postati obična bolnica, gde će se lečiti non-kovid pacijenti, a svi mi se vratiti u naše stare uniforme - kaže Potpar.

A kada smo ga pitali šta će prvo uraditi kad prođe epidemija, kroz osmeh nam je rekao:

- Skinuću skafander i masku. A onda ću sesti ko čovek da popijem kafu na miru. I da me niko ne požuruje i prekida u tome. Zajedno sa suprugom, koja je takođe medicinski radnik u Kliničkom centru Srbije i koja ima iste želje kao i ja.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija