• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tvin

30.04.2021

08:28 >> 08:26

GORAN JE SLEP OD ROĐENJA, ali govori nekoliko jezika, urednik je dva časopisa i kaže: JA NE ZNAM ŠTA JE MRAK! /VIDEO/

Podkast

GORAN JE SLEP OD ROĐENJA, ali govori nekoliko jezika, urednik je dva časopisa i kaže: JA NE ZNAM ŠTA JE MRAK! /VIDEO/

Podeli vest

Goran Pećanac je jedan od 12.000 osoba u Srbiji koje su deo Saveza slepih. Dok su neki izgubili vid spletom nesrećnih životnih okolnosti, Goran je rođen sa tim. Evo kako izgleda njegov život.

Goran se sa 19. godina upustio u samostalno upoznavanje Sarajeva, a zatim i Beograda. Fakultetski je obrazovan, govori nekoliko stranih jezika i urednik je dva časopisa za slepe.

Već dvadesetak godina radi u Savezu slepih Srbije kako bi olakšao život ljudima koji su poput njega.

Preko pozorišne predstave upoznao je svoju sadašnju suprugu koja je dramaturg i koja ga povremeno odveze na posao.

Svakog dana ovaj čovek koji živi u Rakovici dolazi gradskim prevozom do centra grada i to samo uz pomoć belog štapa i ljudi koji mu, ukoliko nema zvučnog semafora, pomažu da pređe ulicu. Za sve ostalo, Goran se snalazi sam.

On smatra da time što ne vidi svet kao ostali, nije ništa izgubio, jer ga on doživljava isto, samo kroz sluh i dodir.

Apeluje na ljude da se osvrnu oko sebe, jer postoje i oni koji svoje potrebe zadovoljavaju na nešto drugačiji način. Bahato parkiranje i gašenje zvučnih obaveštenja u autobusu njima znatno otežavaju kretanje.

Dodaje i da je empatija izuzetno važna, jer niko ne zna šta ga može snaći, a život se menja u treptaju oka.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija