• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

06.08.2020

16:40

Od prvog septembra, novi predmet za đake prvake (Video)

Podkast

Od prvog septembra, novi predmet za đake prvake (Video)

Podeli vest

Učenici prvog razreda od 1. septembra dobijaju novi predmet "Digitalni svet" , koji đake treba od najnižeg uzrasta da uvede u svet programiranja

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je za Tanjug da taj predmet učenike prvog i drugog razreda treba da nauči algoritamskom razmišljanju, a da tek od trećeg razreda kreće "ozbiljnije programiranje".

Informatika kao obavezan predmet u petom razredu uvena je u školskoj 2017/18 godini i od tada se u višim razredima osnovne škole učenici ozbiljnije bave programiranjem.

-Informatička pismenost naših budućih generacija je već sada na zavidnom nivou-, rekao je ministar.

Prvacima neće biti povećan fond časova, jer će predmet "Digitalni svet" zameniti projektnu nastavu.

Ideja je da deca od malih nogu uvide da su digitalni uređaji svuda oko nas - kod kuće, u školi, prodavnici, ulici, na parkingu.

Učenici na časovima "digitalnog sveta" neće učiti definiciju digitalnog uređaja već će sa vršnjacima podeliti životne situacije koje su ih uverile u korisnost tih uređaja.

Primera radi, kako roditelji plaćaju račune od kuće bez čekanja u redu, kako koriste navigaciju, pronalaze informacije koje su im potrebne - radno vreme prodavnice, vremensku prognozu, čitaju novine.

BONUS VIDEO:

PUTUJETE AUTOBUSOM IZ BEOGRADA? Odavde ćete moći da krenete

STASAVAJU NOVI KADROVI SRPSKIH ODBRAMBENIH SNAGA! Vojno školstvo uspešno se prilagođava svim izazovima!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!
Ključa u jugoistočnoj Aziji

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!

Tajvan je zvanično potvrdio stalno prisustvo trupa iz Sjedinjenih Država na ostrvima pod kontrolom Tajpeja u blizini obale kontinentalne Kine. Peking smatra da ostrvo svojom teritorijom, uprkos žestokom protivljenju lokalnih stanovnika. Tenzije oko statusa Tajvana su naglo porasle poslednjih godina. Tajpej je očigledno na vojne manevre Kine odgovorio tako što je na "svoje kopno" pozvao američku vojsku!

28.03.2024

17:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija