• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Milena Krstajić

Autor: Informer

10.03.2023

11:00

NELEČENI KONDILOMI MOGU DA DOVEDU DO MALIGNIH PROMENA! Ne zanemarujte ove virusne infekcije već se vakcinišite!

Informer

Live TV

NELEČENI KONDILOMI MOGU DA DOVEDU DO MALIGNIH PROMENA! Ne zanemarujte ove virusne infekcije već se vakcinišite!

Podeli vest

Polno prenosive bolesti su i dalje tabu tema u Srbiji. Stručnjaci apeluju da mlade treba edukovati o virusnim i bakterijskim infekcijama kako bi izbegli dugotrajno lečenje. Jedna od virusnih infekcija koja je najzastupljena kod oba pola su kondilomi.

Doktorka Jelena Jovanović, specijalista ginekologije iz Doma zdravlja “Stari grad” objašnjava kako dolazi do njihove pojave, na koji način se leče i zašto je veoma važno primiti HPV vakcinu.

Šta su kondilomi?

- Kondilomi ili virusne bradavice jedan su od oblika infekcije humanim papiloma virusom.

Kako izgledaju kondilomi i gde se najčešće pojavljuju?

- To su bradavičaste promene u boji kože ili rozikasto prebojene. Mogu biti glatke ili malo hrapave površine. Mesta gde ih devojke najčešće uočavaju su u predelu malih i velikih usana, zatim vagina ili oko anusa.

Na koji način se prenose?

- Najčešće se prenose polnim putem. To podrazumeva trenje – koža o kožu, koža o sluzokožu. HPV virus je otporan virus koji može da preživi u spoljnoj sredini. Dešava se da do zaraze dođe i u kozmetičkim salonima, teretanama, na bazenima – mestima koja nisu adekvatno higijenski održavana. Ukoliko devojke pozajmljuju jedna drugoj veš, kupaće kostime, peškire, može doći do zaraze.

Foto: pexels.com

 

Koliko vremena je potrebno da bi se kondilomi ispoljili?

- Prvo dolazi do infekcije HPV virusima. Dalji sled sve zavisi od imuniteta osobe. Do pojave virusnih bradavica uglavnom dođe veoma brzo posle kontakta. Međutim, virus može da bude uspavan u organizmu i da do pojave bradavica dođe nakon nekoliko nedelja, eventualno par meseci.

Da li kondilome možemo sami da uočimo, ili će nas na njih upozoriti lekar specijalista?

- Naše pacijentkinje uglavnom same uoče kondilome. Ove virusne bradavice često ne daju nikakve tegobe. Ono što osete je svrab. Dešava se i da ginekolozi prvi primete, a da devojka uopšte nije ni znala da ih ima.

Kako se leče ove virusne bradavice?

- Sve je to individualno. Lečenje zavisi od broja kondiloma i njihove lokalizacije. Lokalno lečenje podrazumeva nanošenje krema, ali to samo u sličajevima kada kondiloma ima malo, kada nisu toliko rasporostranjeni. Kod te terapije je potrebna ogromna upornost pacijentkinje jer je to dugotrajni način lečenja. Češće se leče elektroterapijom, laserom, krioterapijom ili hirurškim putem.

Da li su jednom izlečeni kondilomi zauvek izlečeni, ili mogu da se vrate?

- Može da se desi da virus ostane da čuči u organizmu jer kada izlečimo kondilome, mi izlečimo samo tu manifestaciju. Virus može da se skriva u drugim ćelijama i u trenutku kada osobi padne iminitet, može da se pojavi. Stres ruši naš imunitet, pa često može da bude okidač za pojavu kondiloma.

Foto: pexels.com

 

Koga najčešće pogađa ova virusna infekcija?

- To su uglavnom mlade devojke koje tek stupaju u seksualne odnose. Populacija od 18 do 25 godina. To je period kada se kondilomi najčešće javljaju, a naravno da može da bude i u kasnijoj dobi. Ukoliko je žena imala latentnu, uspavanu virusnu infekciju, prvi put može da ih dobije u trudnoći. Bez obzira što pacijentkinja nije menjala partnere, to se sve dešava zbog promenjenog imunološđog stanja organizma.

Da li trudnice treba da strahuju da će kondilomi uticati na plod?

- Dok je plod u materici kondilomi ne mogu nikako da utiču na njega. Međutim, mogu da utiču na plod u vreme porođaja, pa majka prenese kondilome na bebu. Tada oni pod obavezno treba da se leče. Kreme u trudnoći ne dolaze u pbzir, već su tu uključeni neki agresivniji načini lečenja. Ukoliko trudnica pred porođaj dođe u bolnicu i stručnjaci primete kondilome, onda će ići na carski rez.

Kakve probleme mogu da prouzrokuju kondilomi ukoliko se ne leče?

- Kondilomi su jedan od oblika infekcije HPV virusima i njih uglavnom izazivaju virusi tipa 6 i 11 koje mi obično smatramo virusima niskog onkogenog potencijala. Teoretski oni mogu da dovedu do nekog karcinoma vulve vagine, ali to su retki slučajevi. Ono što je svakom ginekologu bitno jeste što sa tim nisko rizičnim virusima često udruženo idu virusi visokog onkogenog potencijala, a to su 16 i 18. Oni dovode do promena na grliću materice koje mi golim okom ne možemo da vidimo, i koje nažalost u velikom procentu dovode do karcinoma grlića materice. Kondilomi ne dovode do steriliteta i to sve devojke treba da znaju.

Foto: Printscreen, Pngwing

Da li mladi treba da prime HPV vakcinu?

- Preporučljivo je da je prime mlade devojke pre stupanja u seksualne odnose. Međutim, s obzirom na to da je vakcina u skorije vreme počela sa primenom kod nas, imamo celu populaciju mladih žena koje su već stupile u seksualne kontakte, a nisu primile vakcinu. Za njih vakcina nije kontraindikovana – žena može da ima kondilome i da primi vakcinu. Neće doći do uticaja na staru infekciju, ali će je štititi od neke nove koju ona teoretski uvek može da dobije. Cilj vakcinacije jeste da vakcinu primi celokupna populacija, i devojčice i dečaci.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija