• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Milena Krstajić

Autor: Informer

26.02.2023

12:50

POČINJE VASKRŠNJI POST! Ako pravilno kombinujete ove namirnice bićete siti i u dobroj formi

printscreen

Live TV

POČINJE VASKRŠNJI POST! Ako pravilno kombinujete ove namirnice bićete siti i u dobroj formi

Podeli vest

Pravoslavnim vernicima koji su se i dosad pridržavali pravila ishrane tokom Vaskršnjeg posta, suženi izbor namirnica nije problem, ali može da bude onima koji prvi put nameravaju da poste. Ovogodišnji post traje 48 dana, tačnije sedam nedelja, pa je važno da za to vreme svom organizmu obezbedite dovoljan unos proteina, minerala i vitamina.

 

Nutricionistkinja Sandra Švabić otkriva kako da budete siti i da ostanete u dobroj formi.

- Prva nedelja posta je na vodi, pa je zbog toga važno da na tanjiru imamu nutritivno bogate namirnice koje će nam dati energiju da bismo mogli normalno da funkcionišemo u toku dana. To su orašasti plodovi, mahunarke, sveže voće i povrće. Naravno, ne smete zaboraviti na dovoljan unos tečnosti (voda, čajevi, ceđeni sokovi) – savetuje naša sagovornica za Informer.

Tokom posta izbor namirnica dosta je sužen. Mnogima teško pada kada se na trpezi ne nađe meso. Pečurke su bogate biljnim mastima, belančevinama i mineralima od kojih su najvažniji gvožđe i mangezijum, pa tako mogu biti odlična zamena za proteine.

Foto: Shutterstock

 

- Pravilnom kombinacijom namirnica možemo dobiti kvalitetan protein kao što ga imamo u mesu. Predlog je zeleno lisnato povrće, spanać koji je bogat gvožđem i magnezijumom, zatim brokoli, karfiol i paprika. Obratite pažnju na boju paprike jer što je boja jača, to je paprika bogatija vitaminima i mineralima – kaže nutricionistkinja.

Pored adekvatne kombinacije namirnica veoma je važno da redovno jedete jer na taj način organizam stvara naviku, pa samim tim nećete osetiti glad.

- Treba da imamo redovne i među obroke – tri glavna obroka (doručak, ručak i večera) i dve užine. Tokom posta imamo kalorijski nižu ishranu, pa je bitno šta i koliko često unosimo u organizam. Mnogo je važan taj vremenski period koji prođe između obroka – od tri do četiri sata. Količina obroka ne bi trebalo da prelazi više od 250 grama, a salata je obavezna jer pruža osećaj sitosti - objašnjava Sandra Švabić.

Mnogima se čini da post znači gladovanje. Međutim, to nije tako. Period u kojem se uzdržavamo od mrsne hrane idealan je za detoksikaciju organizma.

Foto: Shutterstock

 

- Ne treba gladovati tokom posta. U tom periodu organizam dovoljno trpi jer ga lišavamo hrane životinjskog porekla koja je energetski dosta bogata. Opet napominjem, pravilan izbor i kombinacija namirnica osigurava sitost. Kada je reč o voću, banane su prepune kalijuma, pa se preporučuju tokom posta jer će organizmu obezbediti dovoljnu količinu minerala. Jabuke, ananas i nar dolaze u obzir zbog vitamina C. Za užinu pojedite voćku i malo orašastih plodova (badem, indijski orah). Gledajte na post kao neku vrstu detoksikacije, a ne glad – kaže nutricionistkinja.

S obzirom na to je ovo najstrožiji post, riba je dozvoljena samo u određenim danima. Nutricioniostkinja Sandra Švabić ističe da je poželjno uvrstiti je u jelovnik, ali i da treba biti umeren jer ne odgovaraju sve vrste riba svačijem organizmu.

- U obzir dolazi pastrmka, kao i šaran na žaru. Šaran mogu da jedu osobe koje nemaju problema sa gojaznošću i insulinskom rezistencijom jer je dosta masan. Njima se preporučuje dimljeni losos, orada, oslić. U obzir dolaze i konzervisane ribe poput tunjevine i sardine – otkriva naša sagovornica.

Foto: Shutterstock

 

Često će se dešavati da tokom posta osetite glad. U takvoj situaciji, savet je da prvo popijete vodu. Ukoliko i dalje imate želju za hranom, ovo je rešenje.

- Ukoliko u toku dana osetite glad uzmite malo lešnika ili badema. Nećete pogrešiti ako uz to pojedete i neku voćku. Videćete kako će vas brzo zasititi i bićete mirni do sledećeg obroka. Ako nemate problema sa šećerom, popijete čašu ceđenog soka od pomorandže. Možete da pojedete dva posna keksa i popiti šolju čaja – savetuje Sandra Švabić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

RGZ podržava i pridružuje se pozivu na hitne izmene Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture radi zaštite prava građana
Društvo

RGZ podržava i pridružuje se pozivu na hitne izmene Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture radi zaštite prava građana

U svetlu nedavnog predloga koji je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković podnela Ustavnom sudu Srbije, Republički geodetski zavod apeluje na javnost i nadležne institucije da preispitaju celokupni Zakon o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture ako trenutne odredbe stvaraju diskriminatorske prepreke za osobe lošijeg imovinskog stanja, kao i druge ugrožene društvene grupe.

18.04.2024

17:21

"Srpska ekonomija raste!" Moćna poruka ministra Siniše Malog iz Vašingtona
Politika

"Srpska ekonomija raste!" Moćna poruka ministra Siniše Malog iz Vašingtona

Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas u Vašingtonu da je imao odličan sastanak sa predstavnicima Konstituence u MMF koju predvodi Švajcarska i istakao da srpska ekonomija raste i da se očekuje da privredni rast Srbije u prvom kvartalu bude 4,3 ili 4,4 odsto, kao i da javni dug naše zemlje trenutno iznosi 47,6 odsto BDP-a.

18.04.2024

17:03

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija