• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Milena Krstajić

Autor: Informer

18.02.2023

18:00

POČELA JE SEZONA LALA! Ovo je jedino cveće koje raste u vodi, a ukoliko se pridržavate ovih saveta može da vam traje i više od deset dana

Pixels

Live TV

POČELA JE SEZONA LALA! Ovo je jedino cveće koje raste u vodi, a ukoliko se pridržavate ovih saveta može da vam traje i više od deset dana

Podeli vest

Iako nemaju karakterističan miris lale (tulipani) su zbog svojih razkošnih boja mnogima omiljeno cveće. Još jedna stvar zbog koje dame vole da ih drže u kući jeste što mogu da traju više od deset dana u vazi jer, ako niste znali, to je jedino cveće koje raste u vodi.

 

Da bismo se bliže upoznali sa ovom biljkom razovarali smo sa pejzažnim arhitektom Draganom Tucović Baranac koja nam je otkriva odakle zapravo potiču lale, kako se gaje i koju poruku nose.

- Svi misle da je lala iz Holandije, međutim zemlja vetrenjača nije postojbina tulipana. Naime, lale potiču sa Istoka, preciznije iz Persije, gde su divlje lukovice te vrste bile poznate još od 1000. godine. U Evropu je lale doneo jedan flamanski plemić tek 1554. godine. Zanimljivo je to da nijedan cvet nije izazvao toliku pomamu kao lala. Zarazila je Stari kontinent do te mere da je zavladalo takozvano “tulipansko ludilo”. U vreme tridesetogodišnjeg rata za lale se borilo, ginulo, a postale su čak i cvetna moneta, odnosno sredstvo plaćanja – kaže pejzažni arhitekta.

Foto: Shutterstock

 

Lala je jednostavan cvet. Koren je lukovica – kruškastog oblika, duguljasta, pri dnu okruglasta i obavijena ljuskom. Stablo je oblo i kruto, i može dostići oko 30 centimetara visine. Na njegovom vrhu nalazi se cvet. Lišće je jajasto, zašiljeno i ravno. Cvetovi mogu biti raznih boja, a u novije vreme i oblika. Za one koji možda ne znaju, lale su cveće koje može biti baštensko, saksijsko i rezano.

- Rezano cveće znači cveće za vaze. Pri kupovini lala birajte pupoljke koji će se kasnije rascvetati. U vazu sipajte odstajalu vodu i stavite lale. Vodu ne menjajte, jer su lale jedino cveće koje raste u vodi. Koliko će trajati u vazi isključivo zavisi od vrste, a često se dešava da i posle desetog dana budu sveže – objašnjava naša sagovornica za Informer.

Foto: Shutterstock

 

Ukoliko više volite da ovo cveće krasi vaše dvorište, treba da znate da lale uspevaju skoro na svakom baštenskom zemljištu i to bez neke posebne nege. Važno je da je zemljište suvlje jer u vlažnoj podlozi lukovice trunu.

- Lukovice lala se sade od avgusta do novembra i to na rastojanju od 20 centimetara. Dubina sadnje treba da bude oko 10 centimetara. Organsko đubrivo nikako nemojte da koristite jer sadrži dosta vode, a to je pogubno za njih. Ukoliko lale gajite kao saksijsko cveće i u nekom trenutku precveta, potrebno je da skroz orežete biljku i izadite lukovice. Očistite ih od zemlje i najbolje bi bilo da ih ostavite negde na promaji da se osuše. Čuvajte ih u tegli na nekom tamnom mestu i sačekajte avgust kada opet možete da ih posadite – savetuje Dragana Tucović baranac.

Svaki cvet ima neku svoju priču. Tako se i crvene lale vezuju se za jednu legendu.

- Crvena boja označava ljubav, a kod lala je to još posebnije. Legenda kaže da je jedan turski sultan, koji je imao baštu sa najviše lala, pred svaku svoju izabranicu bacao po jednu crvenu lalu. Tada su je proglasili simbolom strasi – otkriva naša sagovornica.

Foto: Pixabay

 

Prema cvetnom bontonu lale možete svakome da poklonite. Buket lala ili možda samo jedan cvet, potpuno je svejedno jer ono što šalje poruku jeste boja.

- Kako se poklanjaju devojkama, tako se mogu pokloniti i zreloj ženi. Nije važno koliko osoba ima godina. Kada je reč o bojama bela označava nevinost, poštovanje. Obično se za venčanje i rađanje deteta poklanjaju beli buketi. Plava znači vernost, dok je narandžasta simbol žudnje. Ljubičasta se daruje osobama koje odaju neku otmenost. Roze je odraz nežnosti, pa se uglavnom poklanja mladim devojkama – otkriva Dragana.

Ne treba vam povod da biste vašoj majci, sestri, devojci ili prijateljici kupili cveće. Neka to budu lale, a boja koju budete izabrali poslaće određenu poruku.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!
Društvo

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!

U ataru između Crepaje i Padine u sredu popodne uočena je pojava za koju su mnogi pomislili da je tornado ili tromba, a u mnoštvu komentara povodom snimka objavljenog na društvenim mrežama, našle su se i pretpostavke da je Srbijom protutnjao “pustinjski đavo”, međutim, autorka snimka je navela da je u pitanju gustnado (gastnado).

18.04.2024

21:47 >> 21:50

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija