• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: T. Đurković

Autor: informer

26.12.2022

19:00

KAKO DA IZABERETE PRAVOG? Ovo morate da znate pre nego što  odlučite da nabavite kućnog ljubimca!

pexels.com

Live TV

KAKO DA IZABERETE PRAVOG? Ovo morate da znate pre nego što odlučite da nabavite kućnog ljubimca!

Podeli vest

Ne birajte psa prema izgledu, već prema karakteru i stilu života koji vodite - poručuju iz Veterine Beograd

U današnje vreme, veliki broj ljudi ne može da zamisli život bez kućnog ljubimca. Životinja ima raznih, od mačaka, hrčaka, ribica, papagaja, pa sve do pasa, koji su, čini se, najpopularniji. A kako da odaberete pravog psa shodno svojim željama i očekivanjima, ali i dinamičnosti svoje porodice? Direktor Veterine Beograd, Budimir Grubić, pokušaće da nam da odgovor na ovo pitanje.

-Kada bilo koga pitate koji pas ti se najviše sviđa, svi uglavnom odgovaraju kao iz topa da im se sviđa ovo, ili nešto drugo, ili ovako, ili onako... Svako od nas ima nekog favorita kada je u pitanju pas. Nesumnjivo da neka atraktivnost vezana za veličinu, boju, neke njihove mentalne karakteristike kod čoveka izazivaju želju ili odbojnost. Ono što je karakteristično za ljude i njihov način odabira je da gledaju u kompjuter i da kažu: ovaj bi mi se mnogo dopao. Moj savet uopšte se ne odnosi na čitanje karakteristika i sam izgled psa - ističe Grubić.

Foto: pexels.com

 

Interakcija čoveka i životinje osnovni je preduslov da se vi i vaš ljubimac dobro slažete. Nije važan ni izgled, ni karakter, ni rasa. Ponekad ne biste uzeli u obzir određenu vrstu psa, a na kraju se ispostavi da je baš ta rasa najprimerenija za vašu porodicu.

-Kada se odlučujete za psa, odvojite godinu dana, šetate se, odlazite u parkove, družite se sa psima koji se tamo šetaju i posle godinu dana uveliko znate da je jedan pas za vas, a da drugi uopšte nije. I to je najbolja preporuka na koji način bi čovek mogao da uzme i da izabere psa - kaže naš sagovornik. 

Kada se odlučujete da nabavite ljubimca, preporuka je da se ne vezujete isključivo za rasne pse.

Foto: pexels.com

 

-Imamo i ovu drugu stranu. To je priča o psima koji su rasni, odnosno ovi nevlasnički, odnosno lutalice. I to je vrsta psa. Kako se oni biraju? Oni se biraju tako što se ode u prihvatilište, bilo koje... Potpuno je nevažno da li je naše, ili bilo koje drugo prihvatilište. I šetate se... Uvek se dogodi da se jedan jedini pas prosto zalepi za vas, a i vi se zalepite za njega. Sve ideje koje ste imali kada ste krenuli da ćete uzeti takvog i takvog psa, da će imati takvu dlaku, da će imati takvo i takvo ponašanje, apsolutno pada u vodu onog momenta kada taj pas koji treba da bude vaš pritrči i ponudi vam ljubav za ceo život - iskreno objašnjava Budimir.

Svaka rasa ima posebne karakteristike u odnosu na mesto sa kog je potekla. Tako psi sa dugom dlakom preferiraju zimu i hladno vreme. Međutim, psi se generacijama razmnožavaju u prostoru u kome su odgajani njihovi roditelji, dedovi i pradedovi. Tokom vremena, ovi psi su se prilagodile uslovima sa blagom klimom.

Foto: pexels.com

 

- Imamo labradore koji imaju ogromnu dlaku, živeli su na prostoru gde je temperatura jako niska. Oni su izuzetno nekompatiblini sa visokim temperaturama. Ja sam se uvek čudio na koji način je zapravo došlo do toga da se oni prilagode. Haskiju recimo, na četrdeset stepeni, naravno u nekoj hladovini uopšte ne smeta toliko vrućina. Naravno, on bi bio mnogo srećniji da je malo hladnije, ali, takvu životinju ponovo smestiti u prostor u kome je ranije postojao, pričamo o autohtonom delu rase kada su nastali, pa on bi se smrzao - navodi veterinar.

Ukoliko ste ljubitelj životinja, ne možete pogrešiti kojeg god ljubimca da odaberete. Kako god vaš pas da izgleda i kakav god da mu je karakter, nesumnivo ćete ga vrlo brzo zavoleti i smatrati ga članom porodice.

-Oni imaju jednu jedinu osobinu: vole najviše na svetu svoga vlasnika, svoju porodicu, svoj dom i svoj prostor. Sve ostalo je mnogo manje bitno - zaključuje naš sagovornik.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija