• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: M. Tonić Stojić

Autor: Informer

25.12.2022

20:00

ZBOG ČEGA SU NEKA DECA SREĆNIJA I USPEŠNIJA OD DRUGE? Ne pravite ove greške u vaspitavanju dece!

printscreen

Live TV

ZBOG ČEGA SU NEKA DECA SREĆNIJA I USPEŠNIJA OD DRUGE? Ne pravite ove greške u vaspitavanju dece!

Podeli vest

Ukoliko je dete agresivno, loš prijatelj, djak, nevaspitano to je direktan odraz vas samih

Prvi ciklus života deteta traje do sedme godine i većina stručnjaka saglasna je da su u tom periodu roditelji dominantni kao autoritet u njihovom odgajanju.

Oni im pomažu  ne samo da razviju kognitivne sposobnosti, već i motivaciju i dobre navike, ali i ono najvažnije a to je emocionalna inteligencija.

Foto: printscreen

 

Od momenta kada mališan krene u predškolsku ustanovu, pojavljuju se i drugi akteri koji utiču na psiho-fizički i emocionalni život dece, a to su vaspitači. Mnogo bitnije od estetike i programa rada vrtića je osoba koja brine o deci, naglašava autorka knjige "Deca uče od nas" Bojana Stanković. 

- Ako je model ponašanja u kući roditelj, u ophođenju, komunikaciji, dobrim navikama pa i u onim lošim, u vrtiću je to vaspitač. On može da pomogne detetu da razvije interesovanja i sposobnosti, ali može i da mu odmogne u tome ukoliko nema adekvatno zalaganje ili ono najvažnije, a to je ono što je danas retko pronaći među kadrovima obrazovanog sistema, a to je empatija. Ako dete ne želi da ide u vrtić godinu dana, velika je greška da to pripisujemo periodu adaptacije i da ga na silu teramo. Moj savet u takvim situacijama je da ispišete dete iz vrtića i da pronađete novi. Osluškujte potrebe deteta. Ne može da traje negacija toliko dugo spram nečega i može izazvati veliku traumu - navodi Bojana.

Foto: printscreen

 

Bogato iskustvo kroz desetogodišnji rad u predškolskim ustanovama, navelo je Bojanu na istaživanje zbog čega su neka deca srećnija i uspešnija od druge. Prema njenim rečima, svako dete rodi se sa podjednakim mogućnostima za razvoj potencija. 

- Nije genetski nasledno da li je dete bude srećno i uspešno. Na sreću i uspeh deteta utiče okolina i sve ono što ga okružuje - ističe naša sagovornica. 

Najveći problemi u vaspitavanju dece potiču od nerazumevanja - bilo međusobnog nerazumevanja partnera bilo loše komunikacije sa najmlađima.

Foto: Pixabay

 

- Svaki roditelj, kakve god da su okolnosti, ma kakvog obrazovnog i finansijskog nivoa bio, voli svoje dece. Greške pravimo samo iz neznanja. Dešavalo mi se na radionicama da dođu majke koje tvrde da sve rade kako treba, ali da kod kuće sve to pada u vodu jer je drugi roditelj dominantniji i veći autoritet - ne onaj koji je stroži nego veći autoritet ima i veći uticaj -objašnjava Bojana.

Ukoliko je dete agresivno, loš prijatelj, djak, nevaspitano to je direktan odraz vas samih. Ono se ne rađa sa tim osobinama već ih stiče odrastanjem i okolnostima u kojima se nalazi. Dajte sve od sebe da te okolnosti budu što prijatnije kako bi vaš naslednik postao srećan i uspešan čovek. 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija