• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: M. Tonić Stojić

Autor: Informer

30.11.2022

18:00

NEMA RAZLOGA DA ZIMI NE VODIMO DECU NA PLIVANJE! Kroz stihove i igru čak i bebe mogu da se bave ovim sportom!

Informer

Live TV

NEMA RAZLOGA DA ZIMI NE VODIMO DECU NA PLIVANJE! Kroz stihove i igru čak i bebe mogu da se bave ovim sportom!

Podeli vest

Vladimir Anušić autor je jedinstvenog koncepta o plivanju i odrastanju Swimming Dad i tvorac slikovnica o plivanju u kojima su glavni protagonisti njegova deca Jakov i Petra

Svetska zdravstvena organizacija svrstala je plivanje u jedan od najbezbednijih sportova  bilo da se njime bave deca ili odrasli, a benefiti su brojni.

Prve časove plivanja bebe dobijaju kupanjem u kadicama, a roditelji nesvesno preuzimaju ulogu trenera. Od neprocenjivog je značaja da upravo tada stvore prijatnu atmosferu kako bi deca razvila ljubav prema vodi.

Foto: pexels.com

 

Sa navršenih par meseci, mališani su spemni da krenu na časove bebi plivanja. Najmlađi polaznik profesora fizičkog vaspitanja i trenera plivanja Vladimira Anušića imao je samo dva meseca.  

- Mi u suštini već sa četiri meseca možemo da krenemo sa bebi-plivanjem. Kada dođu roditelji i pitaju da li će beba naučiti da pliva, moj odgovor je da moramo biti realni. Nije sve u tome da baba nauči da pliva, već da kroz časove, koji se izvode kroz pesmu i igru, predstavimo mališanima vodu na jedan lep način i produbimo lepe emocije ka vodi. Ukoliko vidimo da je baba naprednija i lepo drži svoj vratić, možemo odmah da krenemo sa prvim koracima u vodi - objašnjava Vladimir. 

U našoj zemlji deca u proseku počinju da uče da plivaju nakon navršene treće godine, a najčešće između četvrte i pete. Anušićev cilj je da roditeljima ukaže na činjenicu da je sa časovima potrebno krenuti mnogo pre toga. 

Foto: Informer

Vladimir Anušić

- Pokušavam da kroz slikovnice i predstavu za decu ukažem roditeljima da je plivanje sport sa kojim može da se počne mnogo ranije. Imamo dece koja nemaju mogućnost da plivaju, ali to ne znači da ne možemo da im predstavimo taj sport na neki drugi način. Sami vidimo koliko se manjaju načini predavanja u školama i vrtićima, tako i mi  u plivanju treba da se prilagođavamo pristup učenja. Deca, kroz stih i sliku, ili predstavu i igrajući se lutkama, doživljavaju svoja iskustva o plivanju i vodi - ističe Anušić. 

Foto: Informer

 

Zimsko vreme i niže temperature nikako nisu razlog da odustanemo od plivanja. Naprotiv, zima je idealno vreme kako bi deca savladala ovu veštinu do leta. Strah roditelja da će mališani dobiti grip ili prehladu često je bezrazložan. 28 stepeni trebalo bi da bude prosečna temperatura vode u bazenu kako bi deci bilo prijatno. 

- Ukoliko imamo u svojoj blizini neki topao bazen, nema razloga da zimi ne vodimo decu na plivanje. Samo treba da napravimo napor i potražimo takvo mesto. Ako su deca toplo obučena i bazen topao, nema razloga da se plašimo da će se oni razboleti. Ukoliko je dete manje i još uvek ne zna samo da se kreće u vodi, voda treba da bude toplija. Ukoliko je znanje bolje, telo će se zagrejati, a voda od 28 stepeni je sasvim dovoljna za jednog šestogodišnjaka - navodi naš sagovornik. 

Foto: Informer

 


Benefiti plivanja zimi su brojni. Na taj način jačamo imunitet i popravljamo raspoloženje kod dece.

- Samo na nama roditeljima je da li ćemo od zimskih časova plivanja da napravimo neku lepu avanturu i predočiti je deci kao jednu normalnu kontinuiranu delatnost ili ćemo i dalje produbljivati strah od prehlada - kaže Anušić i dodaje da vreme ne bira kada će dete možda upasti u vodu ili se naći u nekoj opasnoj situaciji kada plivanje diraktno može da mu spasi život.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Dačić: Preporuka o prijemu KiM u SE predstavlja kršenje interesa Srbije
Politika

Dačić: Preporuka o prijemu KiM u SE predstavlja kršenje interesa Srbije

Prihvatanje preporuke od strane Odbora za političke poslove Saveta Evrope (SE) da takozvano Kosovo i Metohija bude primljeno u Savet Evrope predstavlja direktno kršenje interesa Srbije, našeg suvereniteta i integriteta ali i kršenje principa na kojima počiva sam Savet Evrope, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

28.03.2024

09:44

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija