• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: M. Tonić Stojić

Autor: Informer

03.11.2022

21:00

OVAKVE PROMENE U MOKRENJU MOGU UKAZIVATI NA RAK PROSTATE! Ukoliko ih uočite, pravac kod lekara!

informer/pixels

Live TV

OVAKVE PROMENE U MOKRENJU MOGU UKAZIVATI NA RAK PROSTATE! Ukoliko ih uočite, pravac kod lekara!

Podeli vest

Redovni urološki pregledi, rana dijagnoza i pravovremeno lečenje raka prostate mogu spasiti mnoge živote, a inovativna terapija koja se primenju u fazi metastatske bolesti značajno produžava život obolelih

Novembar je mesec posvećen muškom zdravlju i borbi protiv raka prostate. Ove godine obeležava se pod sloganom "Živi muški i zakaži svoj pregled - rešenje postoji" sa ciljem  da se javnost informiše da rano otkrivanje vodi efikasnijem lečenju ove bolesti.

Karcinom prostate treći je počestalosti kod muške populacije u Srbiji, odmah iza raka pluća i debelog creva. Od njega godišnje oboli 2.300, a premine više od 1000 ljudi.

Direktor Klinike za urologiju Kliničkog centra Srbije dr Zoran Džamić  ističe kako je starija životna dob jedan od faktora rizika za nastanak raka prostate te da bi pripadnici muške populacije stariji od 50 godina trebalo da jedanput godišnje urade PSA (prostata specifični antigen) test i odu na pregled kod urologa. 

- Svaki poremećaj mokrenja, ako duže traje, treba da bude lampica da se pacijent javi lekaru. Poremaćaj kvaliteta mokrenja, učestalost, neuobičajeno noćno ustajanje da se mokri, pojava krvi u urinu, koliko uz neke blage terapijske opcije ne prolazale, znak su da je neophodna poseta urologu. Glavni momenat na koji, takođe, treba obratiti pažnju je i genetika. Ona je, za razliku od nekih drugih malignih bolesti, veoma bitna. Svako ko ima pozitivnu porodičnu anamnezu i neko od muških članova porodice mu je bolovao od raka prostate ili neke ozbiljnije bolesti prostate, trebalo bi već krajem četvrte decenije života da uradi prostata specifični antigen koji koji će biti marker za njega - objašnjava Džamić.


Kada se rano otkrije, rak prostate se može izlečiti. Pacijentima u Srbiji poslednjih godina dostupni su inovativni lekovi, koji se primenjuju u najsavremenijim svetskim zemljama, i koji značajno utiču na tok bolesti. Uvođenjem ovih lekova u u fazi metastatskog karcinoma prostate značajno se odlaže progresija bolesti i produžava život. 

- Mi smo zahvaljujući Ministarstvu zdravlja i Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje u posedu skoro svih opcija za lečenje raka prostate. Uvek imate i neku novu terapiju jer se medicina razvija brzinom  svetlosti, ali oni što je bitno poslednjih godina, pogotovo prošle godine je to što smo dobili inovativnu terapiju i mi smo uspeli da jednu jako tešku bolest prevedemo u hroničan tok. Mi želimo da prevedemo rak prostate i u slučajevima kada ne možemo da ga izlečimo u hronicitet pa da bude kao šećerna bolest. Mnogi ljudi boluju od dijabeta i žive sa njim nekoliko desetina godina život koji je dostojan čoveka. Mi to polako uspevamo da ostvarimo sa rakom prostate - tvrdi doktor. 

Iako ne postoji siguran način da se spreči rak prostate, ono na šta sami možemo da utičemo je izbor izbalansirane zdrave ishrane, redovna fizička aktivnost, prestanak pušenja i izbacivanje alkohola iz upotrebe. Sa druge strene, preventivni pregledi omogućavaju da se bolest otkrije na vreme, što povećava šansu potpunog izlečenja. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)
Partizan

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)

Košarkaši Partizana trijumfalno su krenuli u odbranu titule u ABA ligi, pošto su sinoć u Beogradskoj areni prilično glatko i ubedljivo savladali Igokeu sa 94:85 u prvom meču četvrtfinalne serije regionalnog takmičenja. Navijači crno-belih, osim zbog trijumfa, imaju razlog za zadovoljstvo i zbog uspona forme igrača koji je do pre nekoliko nedelja praktično bio zaboravljen i potpuno otpisan, a reč je o Amerikancu sa pasošem Hrvatske, Džejlinu Smitu (29)!

18.04.2024

10:28

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija