• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: M. Tonić Stojić

Autor: Informer

24.10.2022

18:30

EVO KAKO DA MOTIVIŠETE DETE DA ČITA! Ove bajke i priče bude maštu svakog mališana i HIT su na ovogodišnjem Sajmu knjiga!

Infoermer

Live TV

EVO KAKO DA MOTIVIŠETE DETE DA ČITA! Ove bajke i priče bude maštu svakog mališana i HIT su na ovogodišnjem Sajmu knjiga!

Podeli vest

Posle dve godine pauze otvoren je 65. Međunarodni sajam knjiga pod sloganom „Povratak napisanih", a ovi naslovi su najtraženiji među najmlađim posetiocima

“Troje dece će sačuvati svet. Dete sa knjigom, dete na drvetu i dete koje smišlja igre bez igračaka", reči su pedagoškinje i autorke Anđelke Elezović. A koliko je takve dece u 21. veku u kome tehnologija sve više uzima primat, a mobilni telefoni i računari sastavni su deo odrastanja mališana? Odgovor na ovo pitanje pokušali smo da nađemo na 65. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga.

Prvog dana sajma dečiji kutak jednog od najvećih izdavača u našoj zemlji bio je pun najmlađih čitaoca. PR Lagune Tanja Vučković istakla je kako je najveća odgovornost za razvoj kulture čitanja kod dece na samim roditeljima. 

- Deca najviše uče tako što gledaju roditelje, oni imitiraju. Ako mi provodimo vreme uz telefon, računar ili televizuju, to će raditi i naša deca. Sa druge strane, ako uzimamo knjigu i čitamo svaki dan, ako gajimo kulturu čitanja, onda će i deca biti takva. Rekla bih da stasava nova generacija roditelja koja se trudi da deci približi knjigu. Zajedno idu u knjižare, kupuju naslove koji im se dopadaju i zajedno čitaju, tako da se ja ne bih brinula za buduće čitaoce - ističe Vučković.

Foto: Infoermer

Tanja Vučković
 

Kada dete uvodimo u svet književnosti, od ključnog značaja je ispratiti smernice izdavača za koji uzrast je određena knjiga namenjena. Čak i najbolja knjiga može odbiti dete od čitanja ukoliko mu se ponudi prerano. Izbor je veliki, od taktilnih knjiga za bebe, preko slikovnica i knjiga za predškolski uzrast, sve do ozbiljnije literature za školarce. Tanja otkriva koji su najtraženiji naslovi ove sezone. 

Foto: Infoermer

- Upravo pred sajam objavljena je nova knjiga Bojana Ljubenovića " Tajne dedinog kofera". U pitanju je jedna sjajna tradicionalistička priča. Tu su i "Bajke" Uroša Petrovića koji ima ozbiljnu armiju čitalaca kod nas i sa svakom novom knjigom to se iznova potvrđuje. Njegov čarobni svet svakoga prenese u neke druge dimenzije. "Bajka o bajalicama" Vojislava Todorovića je jedna fenomenalna priča koja je protkana sa malo magije i sa nekim narodnim verovanjima. Kada se reč o najmlađima, izdvojila bih "Zelenu planetu", knjigu koja nam pokazuje koliko je zapravo važno očuvanje prirode - nabraja Tanja. 

Kada je reč o najmlađim čitaocima, predlog izdavača je knjiga "Zeka je slušao" koja tematizuje problem emocija sa kojima se mala deca suočavaju, a ne znaju kako da ih ispolje. Sjajna knjiga koja se bavi anksioznošću kod dece je i "A šta ako"...

Foto: Infoermer

Ilustracija je podjednako važna kao i pisana reč. Deca lakše prate radnju kada mogu da vide. Čak i kada sami nauče da čitaju, ilustracija im pomaže da se povežu sa tekstom i nikako nije za potcenjivanje. 

- Mi se jako trudi da ilustracija bude kvalitetna zato što razvija osećaj za estetiku, za lepo, budi maštu. Primer dobrog teksta i sjajne ilustracije su "Bajke" Uroša Petrovića za koju je ilustraciju radio Aleksandar Zolotić koji inače radi za Dizni studio - kaže Tanja. 

Foto: Infoermer

Neka najlepše uspomene na detinjstvo budu knjige, a poseta sajmu idealna je prilika da ostvarite sjajne popuste i obogatite kako svoju, tako i biblioteku najmlađih članova porodice. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija