• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: M. Tonić Stojić

Autor: Informer

27.07.2022

17:00

NE POSTOJI NOVAC ZA KOJI BIH PRODALA "FIĆU"! Ovako je Jovana od ljubavi prema jugoslovenskim oldtajmerima napravila unosni posao!

informer.rs

Live TV

NE POSTOJI NOVAC ZA KOJI BIH PRODALA "FIĆU"! Ovako je Jovana od ljubavi prema jugoslovenskim oldtajmerima napravila unosni posao!

Podeli vest

Beograđanka Jovana Stojiljković najpre se zaljubila u jugoslovenske oldtajmere, počela da ih kupuje i sređuje, a zatim od njih napravila turističku senzaciju

Fenomen jugonostalgije poslednjih nekoliko godina zaokuplja pripadnike mlađih generacija. Beograđanka Jovana Stojiljković najpre se zaljubila u jugoslovenske oldtajemere, počela da ih kupuje i sređuje, a zatim rešila da od toga napravi posao.

Ona danas posetiocima prestonice nudi jedinstven koncept obilaska grada - put kroz Beograd, ali i vreme u "Fići", "Jugu" ili "Stojadinu".

- Ja sam, zapravo, sve automibile kupila za sebe. Zaljubljenik sam u "fiće". Ture su krenule mnogo posle toga kada sam rešila da zaposlim ta svoja vozila. Ideja je bila da se ona samoodržavaju. Cilj nam je da vlasnici oldtajmera zarađuju od svojih automobila i da ne moraju da dolaze u iskušenje da prodaju nasleđe svojih roditelja ili svoje prve automobile, koje su kupili od džeparca. Poenta je da kola ne budu teret vlasnicima, već da od njih zarađujemo i družimo se - što je još bitnije - objašnjava Jovana. 

Ona trenutno poseduje četiri oldtajmera iz ere stare Jugoslavije - "Fiću" iz 1964. godine, još jednog iz 1978., "Juga" kabriolet, iz serije koja je izrađena u samo 500 primeraka, i automobil "Jugo 45" iz 1989. Najveća zvezda među njenim kolima i auto po kome je postala poznata na društvenim mrežama je žuti "fića" čips. Pitali smo je u kakvom su stanju bila vozila u trenutku kupovine i koliko je u njih uložila. 

Foto: informer.rs

Yugoverse

- Sigurno pet puta više nego novac za koji ćete automobil kupiti. Bez par hiljada evra nema šanse da se jedan ovakav auto sredi na način na koji želite. To obuhvata odabir materijala za enterijer, kvalitetnu boju, majstora koji će kvalitetno da odradi limarski posao. Sve to ima svoju cenu.

Fića, prvi oldtajmer koji sam kupila, bio je u sasvim korektnom stanju. Kupljen je u Nišu, upaljen i dovežen za Beograd i to po vejavici, ali i on je kompletno restauriran. Jugu je promenjen izgled iz "koral in"-a u klasičnog "juga", stavljena mu je folija. Sva kola su modifikovana na neki način - ističe Stojiljkovićeva.

Foto: informer.rs

Yugoverse

Strance, koji se odluče na vid obilaska grada u jugoslovenskim kolima, najviše zanima brutalizam i arhitektura Novog Beograda, gradnja na močvarnom tlu. Vožnja se sastoji od obilaska blokova, takozvanih "stepenica", Geneks kule, Istočne kapije Beograda.

Jovana kaže kako su to one građevine koje mi ne primećujemo ili zbog toga što pored njih prolazimo svaki dan ili zbog toga što nam nisu baš prirasle srcu jer nisu estetski toliko lepe. Međutim, brutalizam kao stil ima sve više poklonika u celom svetu i sve više ljudi želi da vidi primer ove arhitekture.

- Stranci na našim turama dobiju informacije iz prve ruke od vozača - vodiča. Pričamo im takođe o svom ličnom životu, životu naših roditelja, automobilima, kako je život nekada izgledao, proizvodnji "Zastave" u Kragujevcu. Kući ponesu kompeltan utisak, time što iskuse vožnju u nekadašnjem ponosu domaće auto-industrije - ponosno ističe Jovana.

Foto: informer.rs

Yugoverse


Žuti "fića" nije samo beogradska zvezda, već je čest gost sajmova i skupova u regionu. Jovana se njime vozila tri puta čak do Sarajeva i to zimi. Kako kaže, druženje, kratkotrajni povratak u vremena kada se živelo sporije i lepše, kada se slušala bolja muzika i kada je sve imalo veću draž - neprocenjivo su isklustvo. 

- Nama ovi automobili i stil života dokazuju da je sve to istina. Putujemo zajedno, provodimo kvalitetno vreme, mnogo pričamo, slikamo se, onda nedeljama po povratku prepričavamo. Sve to zajedno čini jugonostalgiju. Trudimo se da, iako nismo živeli u to vreme, prave vrednosti održimo živim i prenesmo ih u današnje vreme - poručuje za kraj Jovana.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Bole

pre 1 godinu

A jel može neki tekst o nekome ko svoj hobi NIJE pretvorio u zaradu? Neko ko i dalje sve radi čisto za sopstveno zadovoljstvo.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija