• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

15.11.2021

08:05

BUKETIĆ ZDRAVLJA! Ovo je SUPERHRANA, ne mora čak ni da se kuva!

Pixabay

Live TV

BUKETIĆ ZDRAVLJA! Ovo je SUPERHRANA, ne mora čak ni da se kuva!

Podeli vest

Brokoli je prava superhrana, a da bi se postigla što veća iskorišćenost dragocenih hranljivih materija, najbolje ga je jesti u sirovom stanju ili nakon vrlo kratkog kuvanja na pari!

Brokoli je nepravedno zapostavljen na našim trpezama, jer je ovo povrće prava superhrana - pored spanaća i kelja, jedan je od najhranljivijih plodova koji se mogu ubrati. Zapravo, brokoli koji je nastao u italijanskoj provinciji Kampanija smatrao se lekovitom namirnicom još od vremena antičkih Rimljana.

Foto: Pixabay

Dobio je naziv po italijanskoj reči broccolo, što u prevodu znači "grana". Danas se upotrebljava širom sveta, može se jesti sirov (kao salata) ili kuvan. Da bi se postigla što veća iskorišćenost dragocenih hranljivih materija, brokoli je najbolje jesti u sirovom stanju ili nakon vrlo kratkog kuvanja na pari. Za jelo se pored cvetova upotrebljavaju i listovi i stabljika. Začini koji se savršeno uklapaju uz brokoli su muskatni oraščić, beli luk i pečeni pinjoli.

Od alergije do kancera

 

Brokoli je pun minerala kao što su kalcijum, kalijum, gvožđe i magnezijum, i prepun folne kiseline (svi odlični protiv stresa). U njemu se nalazi dva puta više vitamina C nego u spanaću i jednaka količina kao u limunu. Zbog toga ima važnu ulogu u zaštiti imuniteta. Pročišćava jetru i vrlo je bogat celulozom, koja stimuliše rad creva. Osim toga, visoka prisutnost vlakana (3 odsto) smanjuje rizik od raka, posebno od raka debelog creva.

Ovo povrće pomaže i u borbi protiv srčanih bolesti, poboljšava vid, smanjujući dalekovidost, mrenu na oku i konjunktivitis. Pomaže u borbi protiv gripa i bronhitisa, Parkinsonove bolesti, kao i protiv starenja. Kako je bogat vitaminom B9, savetuje se u slučajevima anemije. Poznat je i kao hrana koja sprečava astmu i alergije.

RECEPTI:

Brokoli u sosu od susama

Sastojci: 1 kg brokolija, 1/4 čaše soja sosa, 2 kašike ulja od susama (alternativa je maslinovo), 1/2 kašičice meda, 2 kašike preprženih semenki susama.
Priprema: Iscepkajte brokoli na cvetiće i kuvajte na pari 4-5 minuta dok ne omekša. Ohladite ih. U većoj posudi dobro promešajte semenke susama, soja-sos, ulje susama i med. Dodajte brokoli i ostavite sat vremena da se marinira. Poslužite mariniran brokoli na listovima od salate.

Zeleni frape

Foto: Pixabay

Sastojci: šargarepa, isečena na veće komade, 4 cveta brokolija, 2 šake spanaća, 1 jabuka, isečena na veće komade, 2 pomorandže, oljuštene i odvojene na po nekoliko kriški, 1-2 čaše soka od pomorandže.
Priprema: Sve sastojke stavite u blender i meljite 2-3 minuta dok ne dobijete glatku smesu. Gustoću napitka prilagodite svom ukusu koristeći sok od pomorandže.

Krem čorba

Sastojci: 1 glavica karfiola, 500 g brokolija, 3 parčeta suvog hleba, 100 g putera, 2 jaja, 200 ml pavlake, peršun, 80 g brašna, 3 čena belog luka, 1 kafena kašika šećera, mleveni beli biber, rendani muskatni oraščić, 200 ml belog vina, ulje, so. Ukoliko je potrebno, sastojke prepolovite po količini.
Priprema: U jednoj šerpi skuvajte cvetove karfiola, a u drugoj brokoli. U tiganju sa zagrejanim puterom i uljem pržite brašno. Kada se isprži, dodajte vode u kojoj se kuvao karfiol. Posolite. Izmešajte u blenderu obareni karfiol i brokoli, prespite u šerpu na šporetu i dodajte tečnost u kojoj se kuvao brokoli. Posolite, dodajte muskatni oraščić i mleveni beli biber. Dodajte prethodno isprženi luk, sitno seckani peršun, šećer, belo vino i proprženo brašno. Sklonite sa šporeta, dodajte 2-3 kašike prethodno pomešana 2 žumanceta, pavlake i malo vode. Dodajte prethodno ispržene parčiće hleba isečenog na kocke. Ukrasite cvetovima karfiola i brokolija

Foto: Pixabay

Ipak, oprez

 

Brokoli sadrži gotovo sve glavne antioksidanse koji se nalaze u namirnicama, i to vrlo jake: sulforafan, kvercetin, beta-karoten... Velika prednost je to što se vrlo lako probavlja. Da biste uživali u brojnim dobrobitima brokolija, jedite jednu čašu ovog povrća dnevno ili dve-tri čaše tri puta nedeljno.
Brokoli ipak ima jednu kontraindikaciju, a to je kamenje u bubregu. Dakle, nije preporučljiv za osobe koji imaju ovo obolenje ili su mu skloni.

Opasna hrana koja izaziva rak

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija