• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: wikipedia

05.05.2021

11:02

KRALJ I ZLOČINAC - UBIO JE NA MILIONE LJUDI! Zbog novca je sejao UŽAS i NIKAD NIJE ŽALIO ZBOG TOGA!

Live TV

KRALJ I ZLOČINAC - UBIO JE NA MILIONE LJUDI! Zbog novca je sejao UŽAS i NIKAD NIJE ŽALIO ZBOG TOGA!

Podeli vest

Ovaj evropski kralj je ostao upamćen po brojnim zločinima koje je izvršio za vreme svoje vladavine.

Leopold II je, kao i mnogi drugi monarsi krajem 19. i početkom 20. veka, znao koliki značaj predstavlja posedovanje kolonija u drugim delovima sveta. Posle nekoliko bezuspešnih pokušaja da za Belgiju prigrabi neke teritorije u Africi i Aziji, kralj Leopold je svu svoju pažnju usmerio na Kongo.

Osnovao je privatnu kompaniju “Internacionalno udruženje za istraživanje i civilizovanje Konga”, zaposlio čuvenog istraživača Henrija Stenlija da u njegovo ime tamo uspostavi vlast i vrlo brzo postao jedini vladar teritorije 76 puta veće od njegove rodne Belgije!

Pod parolom “nauke i progresa” Leopold je porobio čitav jedan narod, pretvarajući celu državu u svoju ličnu plantažu. 

“Običan radni dan” svakog stanovnika Slobodne Države Kongo bio je ispunjen mučenjem, prebijanjem i teškim radom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
boeing

pre 2 godine

to je zato sto afrikanci nevrazumiju niti jedan evropski govor____niti je tadasnje afrikance zanimalo to evropsko sranje_cak i one koje je zanimalo_bilo im je cudno___sta ovi uopste zele ovdje___afrikanci ne prijecuju bjelce ne reaguju na njih_deluju providno__sto do nekle i jeste jedva se vide po danu_nocu vec i nije bitno___tadqa se ne vide ni jedni ni drugi_______

Marko

pre 2 godine

Ta belgijska svinja je ubila 10 miliona ljudi u kongu i posle smo mi genocidni narod a ne ta stoka sa zapada!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija