• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Društvene mreže

24.11.2020

16:30

OTKRIVAMO KAKO NASTAJE BISER!

Live TV

OTKRIVAMO KAKO NASTAJE BISER!

Podeli vest

Legenda kaže da je pre više od 4000 godina jedan kineski ribar, da bi utolio glad, otvorio nekoliko morskih školjki i tu zatekao iznenađenje – bisere!

Većina nakita koji nosimo nastaje od raznog kamenja i metala koji dolaze iz zemlje; međutim, to nije slučaj sa biserima.

Pravi prirodni biseri nastaju bez ljudskog uticaja, u potpuno prirodnim uslovima. Strano telo ulazi u školjku pri hranjenju ili bušenju kroz ljušturu, i školjka ga ne može izbaciti. Tada stvara vrećicu, počinje da luči sedef oko stranog tela i tako nastaje biser. Postoje slatkovodni i morski biseri.

Nnajčešći su beli biseri, ali postoje i crni, roze, plavi, ljubičasti, žuti, kao i u različitim prelaznim nijansama. Najcenjeniji su okrugli i oni u obliku suze.

Pogledajte snimak, koji pokazuje na koji način se dolazi do bisera. Priznaćete, vrlo lako, zar ne?


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59