• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: M. Tonić Stojić

Autor: Informer

20.07.2022

12:04

Dušan je jedini čovek u Srbiji koji se bavi ovim poslom! Čak i Novak Đoković poseduje njegov rad!

inofrmer.rs

Live TV

Dušan je jedini čovek u Srbiji koji se bavi ovim poslom! Čak i Novak Đoković poseduje njegov rad!

Podeli vest

Dušan je, pored svog mentora, jedini čovek u Srbiji koji se profesionalno bavi srednjovekovnom kaligrafijom nastalom u periodu Nemanjića

Dušan Mišić (25) iz Šapca bavi se grafičkim dizajnom, ali i drevnom veštinom lepog pisanja perom - kaligrafijom.

Foto: informer.rs

Dušan Mišić

Sa kaligrafijom prvi put susreo se i počeo da je izučava u srednjoj školi. Prema njegovim rečim, ključan je bio susret sa budućim mentorom i životnim učiteljiem, Svetozarom Pajićem, na likovnoj koloniji u manastiru Čokešina. Upravo taj susret i međusobno prepoznavanje odredili su dalji tok Dušanove karijere.

- On me uvodi u period srednjovekovne kaligrafije, upoznaje me sa materijalima na kojima se u tom periodu ispisivalo - pre svega pergamentom. Takođe sa posebnim tehnikama koje iziskuju pravljnje mastila uz pomoć pigmenta, dvadesetčetvorokaratnim zlatom u listićima i drugim materijalima koji su specifični za period srednjeg veka - kaže Mišić i dodaje da kada se prvi put susretnete sa srednjovekovnim delima, od Miroslavljevog jevanđelja do Dušanovog zakonika i ostalih povelja, hrisovulja, molitvenika, vidite kakvo bogatstvo mi posedujemo i da je pristup kaligrafiji bio najlepši baš u srednjem veku.

Od pribora za stvaranje umetnik koristi različite vrste olovaka, pera, penkala, mastila i papira, a najčešće ispisuje na pergamentu.

- Pergament se proizvodi na specifičan način. To je jereća koža, koja je štavljena ,odnosno sedam dana ježala u krečnim vodama. Nakon toga glača se i suši. Dugo traje proizvodnja i zbog toga je skup i cena A3 formara ide i do 80 evra. Skup je zato što je to nešto večno. Miroslavljevo jevanđeje izrađeno je na pergamentu i do danas traje, boje su možda oksidirale, ali sam materijal je očuvan do danas - objašnjava Dušan.

Foto: informer.rs

Dušan Mišić

Iako je vrednost kaligrafije u svetu ogromna, kod nas je situacija drugačija. Ipak, umetnik tvrdi kako od ovog starog zanata može da se živi ukoliko poslu pristupite profesionalno i posvetite mu se.

- Na pauzi osnivnih i master studija upisao sam IT akademiju i zavšio grafički dizajn koji sada kombinujem sa kaligrafijom. Stvaram nove fontove, radim pripremu korica za knjige, diplome i druge stvari koje moraju da se izrade ručno da bi došle do štampe. Ljudi misle kako je za izradu jednog ikonopisa potrebno dan ili dva. Zapravo, reč je o precesu koji traje i do mesec dana. Za jedan tekst na formatu A3 potrebno je minimuim 20 dana u zavisnosti od broja slova, ukrasa, ornamentike, vrste pozlate i takav rad košta oko 400 evra - ističe umetnik.

Dobar glas daleko se čuje pa je tako jedan od Dušanovih radova stigao i do Novaka Đokovića.

- Reč je o radu ogromnog formata, ispisanim na pergamentu i ukrašenim pravim zlatom. Ima ornamentiku oko celog rada, a tekst se odnosi na značenje imena svih članova porodice Đoković - priča Dušan. 

Mišić drži školu kaligrafije koja se simbolično zove "Dijak", a polaznici su osnovci, studenti, ali i penzioneri koji žele da savladaju osnove krasnopisa. Onima, koji bi da počnu profesionalno da se bave ovim umetničkim zanatom, poručuje da krenu od osnove i izgrade dobar temelj ispisivanja perom.

Foto: informer.rs

Dušan Mišić

- Treba da imate dobar temelj za to, a dalje razvijanje ide kroz istraživanje. Ja sam imao olakšan put jer sam imao Svetozara kraj sebe, koji je ceo život proveo istražujući srednji vek i znanje preneo na mene. Ja sam to dobro usvojio i primenio. Danas moj učitelj tvrdi da sam ga nadmašio i ja sam na to neizmerno ponosan - naglašava Dušan Milić. 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12