• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

22.05.2022

10:00

RODITELJI, OPREZ! Lekari upozoravaju: Ova deca su sklonija različitim oboljenjima!

Informer

Live TV

RODITELJI, OPREZ! Lekari upozoravaju: Ova deca su sklonija različitim oboljenjima!

Podeli vest

Svako peto dete u Srbiji spada u grupu gojaznih i taj broj se iz godine u godinu stalno povećava, upozoravaju lekari

Ovi podaci su, ističu oni, veoma opasni naročito ako se zna da je debljina jedan od ključnih uzroka svake druge smrti u Srbiji. Glavni krivci za višak kilograma su brza hrana, slatkiši, gazirani sokovi, ali i slaba fizička aktivnost. 

Zvanična istraživanja pokazuju i svako četvrto dete jede slatkiše više puta u toku dana. Naviku da svaki dan pojede jabuku, krušku ili neko drugo voće ima tek svaki peti učenik, ali zato isto toliko njih svakodnevno pije gazirane sokove.

Pedijatar dr Saša Milićević objašnjava da je u Srbiji svako peto dete gojazno i napominje da gojaznost može imati ozbiljne posledice po zdravlje. 

- Ta deca su sklonija različitim oboljenjima organa za disanje. Problemi sa srcem i dijabet su mnogo češći kod gojazne dece. Drugo, dolazimo do psihološkog aspekta, jer će druga deca zvati to dete "debeli" i to može kasnije da stvori probleme i naruši samopouzdanje. Ne postoji ni jedan organski sistem koji ne može tu da bude oštećen. Ta deca su sklonija i ravnim tabanima, krivoj kičmi...  - napominje dr Milićević.

Sa njim je saglasna i nutricionista Milka Raičević. Prema njenim rečima, deca moraju zdravo da se hrane, moraju da budu fizički aktivna!

- Deca moraju da se kreću. Deca moraju da rade fizičko i da to bude obavezno, kao vojska. A, ne da im roditelji nabavljaju opravdanja. Oni moraju da troše kalorije koje su uneli. Umesto što se ljuljaju i gledaju telefone, deca bi trebalo da  voze bicikle, preskaču vijaču, da igraju fudbal, košarku...  - savetuje naš poznati nutricionista. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija