• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mina Duduković / Informer

24.03.2022

11:00 >> 18:58

MADE IN SRBIJA! ZABORAVITE NAJKI, ADIDAS, PUMU... ONI PRAVE NAJBOLJU OBUĆU ZA KLINCE! Iza njih je 80 godina iskustva - nećete pogrešiti ako im ukažete poverenje!

Informer.rs

Live TV

MADE IN SRBIJA! ZABORAVITE NAJKI, ADIDAS, PUMU... ONI PRAVE NAJBOLJU OBUĆU ZA KLINCE! Iza njih je 80 godina iskustva - nećete pogrešiti ako im ukažete poverenje!

Podeli vest

Iskustvo i obućarsko znanje četiri generacije porodice Ostojić neće otići u zaborav zahvaljujući Svetislavu (32), koji je odlučio da nastavi porodičnu tradiciju staru 80 godina. Iako ima posao i fakultetski je obrazovan, ovaj vešt i hrabar čovek rešio je da se ipak uzda u zanat i osmisli kako da oživi staru obućarsku radnju svog dede

Iako je siguran u svojih 10 prstiju, shvatio je da je u paru sve lakše, pa je sa svojom suprugom Jelenom Stojić pokrenuo radionicu za pravljenje obuće za bebe. 

- Mi smo na ovu ideju došli, jer je obućarstvo porodičan posao koji traje već četiri generacije. Moj pradeda je svojevremeno, još pre Prvog svetskog rata, u Kumodražu imao malu fabriku obuće. Moj deda je bio pomoćni radnik kod njega koji je učio zanat. Kada je oženio moju babu, pre više od 80 godina, on je otvorio ovaj lokal u Vojvode Stepe. Danas, ja sam preuzeo ovaj posao i sa svojom suprugom Jelenom pravim obuću za bebe. Opredelili smo se za najkvalitetniju italijansku kožu, za ručnu izradu i za najmlađe, jer njima ovaj svet ostaje - počinje priču Svetislav.

Svoju magičnu radionicu za izradu obuće on i njegova Jelena vode sa puno ljubavi. Ona kaže da zanat nije lako naučiti, ali da ljubav, upornost i rad uvek pobeđuju.

Izumiranje obućarskog zanata

Svetislav Ostojić, suvlasnik brenda "Prvice" kaže da opstanak obućarskog zanata  otežavaju nove navike potroša i to što se većina obuće danas pravi od nekvalitetnih materijala koji su nemogući i neisplativi za popravku. 

- Ja sam vaspitačica po profesiji i vrlo sam kreativna, što mi pomaže u ovom našem malom biznisu. Svetislav mi je preneo glavne karakteristike obućarskog zanata i brzo sam se uklopila i naučila da radim. Nije bilo lako, dosta sam grešila i iznova pokušavala, preklapala i prekrajala, ali na kraju smo došli do najboljeg modela cipelice - kaže Jelena. 

Oni dodaju da ono što im je veoma važno jeste da su cipelice izrađene od najkvalitetnije italijanske kože, kako bi mališanima bilo udobno, a da im nogice budu u najboljim i prirodnim materijalima.

- Nakon krojenja kože i lepljenja postave, dolazi faza bušenja rupa i šivenje. Sve se pravi ručno što nije lako, ali je svakako najkvalitetnije. Da bi se izradio jedan par cipelice potrebno je čak dva dana. One se pakuju u kutuje, koje su namenjene za dečije uspomene - objašnjava Jelena. 

Ovaj par kaže da im je veoma važno da sačuvaju tradiciju i ovaj zanat od izumiranja. Njima u fokusu nije zarada već da nastave jednu dugu porodičnu priču nastave i da njihovo umeće naslede i njihova deca - jer je zanat zlatan.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija