• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Jovana Matijašević / Informer

20.03.2022

10:00

OVA BOLEST ODNOSI NAJVIŠE ŽIVOTA U SRBIJI! Kada se jave simptomi već je kasno!

printscreen

Live TV

OVA BOLEST ODNOSI NAJVIŠE ŽIVOTA U SRBIJI! Kada se jave simptomi već je kasno!

Podeli vest

Svakog dana u Srbiji četiri žene obole od karcinoma grlića materice, a jedna umre od te bolesti

Po obolevanju od ove bolesti naša zemlja je na četvrtom, a po smrtnosti na drugom mestu u Evropi. Prema rečima lekara, ovaj kancer je veoma podmukao, jer na početku bolesti ne daje nikakve simptome, a kada se oni jave, tada je već kasno.

Glavni uzrok je HPV virus, za koji u Srbiji odnedavno postoji i besplatna vakcina, za decu uzrasta od devet do 18 godina, i koja pruža efikasnu zaštitu u skoro 90 odsto slučajeva. 

Direktor GAK "Višegradska" prof dr Aleksandar Stefanović kaže da je reč o veoma podmuklom kanceru, koji se na početku ponaša potpuno asimptomatski. 

- Rak grlića materice, pre nego što ispolji svoju podmaklu fazu, pratkično i da ne daje simptome. Kod onih kod kojih se tegobe javljaju to su uglavnom - krvarenje između menstrualnog ciklusa, krvarenje posle seksualnog odnosa, pojačana sekrecija, a nekada i bolovi u donjem delu trbuha... - objašnjava prof. dr Stefanović. 

Sa njim je saglasna i ginekolog dr Mima Fazlagić. Zato ona apeluje na sve devojke i žene da redovno odlaze na preglede!

- Svako ko jednom godišnje uradi ultrazvuk, kloposkopiju i Papa test, verovatno će moći najranije da otkrije bolest i da se uradi intervencija koja će spasiti život - napominje dr Fazlagić i savetuje roditelje da je najbolje da vakcinišu svoju decu, između devete i 14. godina, protiv HPV virusa glavnog uzročnika ovog kancera.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

RODITELJI, BUDITE OPREZNI! OVA BOLEST NAPADA I DECU - UDARA NA SRCE! OVO SU SIMPTOMI!
Live TV

RODITELJI, BUDITE OPREZNI! OVA BOLEST NAPADA I DECU - UDARA NA SRCE! OVO SU SIMPTOMI!

Za ove dve godine, koliko traje epidemija, naučili smo da je korona veoma podmukao i opasan virus, koji ne štedi ni stare ni mlade, ni bolesne, a ni zdrave. Međutim, ono što poslednjih meseci zabrinjava jeste korona posle korone, odnosno post kovid-sindrom koji je javlja nakon preležane infekcije i koji je sve pristniji, verovali ili ne, čak i kod dece

13.03.2022

10:00

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)
Partizan

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)

Košarkaši Partizana trijumfalno su krenuli u odbranu titule u ABA ligi, pošto su sinoć u Beogradskoj areni prilično glatko i ubedljivo savladali Igokeu sa 94:85 u prvom meču četvrtfinalne serije regionalnog takmičenja. Navijači crno-belih, osim zbog trijumfa, imaju razlog za zadovoljstvo i zbog uspona forme igrača koji je do pre nekoliko nedelja praktično bio zaboravljen i potpuno otpisan, a reč je o Amerikancu sa pasošem Hrvatske, Džejlinu Smitu (29)!

18.04.2024

10:28

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija