• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

02.01.2022

10:00

PREJEDANJE MOŽE IZAZVATI INFARKT! U premijernoj emisiji "Bez zakazivanja" DOKTORI UPOZORAVAJU: Ovo su simptomi, a posledice mogu biti veoma ozbiljne!

printscreen

Live TV

PREJEDANJE MOŽE IZAZVATI INFARKT! U premijernoj emisiji "Bez zakazivanja" DOKTORI UPOZORAVAJU: Ovo su simptomi, a posledice mogu biti veoma ozbiljne!

Podeli vest

Obratite pažnju na simptome poput nadutosti, gasova, mučnine, nelagode…

Vreme praznika, osim radosti druženja s porodicom i prijateljima, redovno donosi i bogatu prazničnu trpezu, a s tim i neretko dolazi i do prejedanja koje može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme!

Punom tanjiru: ruske salate, pečenja, kiflica, pihtija i čokoladnim tortama ne uspevaju da odole ni oni sa najjačim karakterom. I to nije ništa strašno ukoliko ne preteramo. Kako i šta da jedemo sa praznične trpeze i kako da sprečimo prejedanje savetovale su nas dr Tamara Vasić iz Hitne pomoći i nutricionista Milka Raičević.

Za vreme praznika možemo i da pojedemo, popijemo i da se zasladimo, ali najvažnije je biti umeren, biti fizički aktivan i nikako pripit ne sedati za volan.

Na pitanje koji je prvi znak da smo preterali i da je došlo do prejedanja, dr Vasić objašnjava:

- To su najčešće simptomi poput nadutosti, gasova, mučnine, nelagode… Dok se neretko kao posledice mogu javiti i bol u stomaku, problemi sa zučnom kesom, ali i sa radom srca. Zato je jako važno da u danima praznika budemo pažljivi sa izborom hrane, da jedemo po malo i umereno i da ukoliko dođe do jačih tegoba, obavezno pozovemo Hitnu pomoć, jer posledice mogu biti veoma ozbiljne!

Sa njom se složila i nutricionista Milka Raičević. Ona napominje da prejedanje može biti kobno i izazvati brojne zdravstvene probleme - od mučnine i dijareje do visokog pritiska, povećanog šećera i masnoće u krvi. Često čak, dodaje ona, i do infarkta srca ili napada žuči. 

- Budite umereni, nemojte da vam budu "gladne oči". Ukoliko želite da se počastite prazničnom trpezom, uradite to, ali pažljivo - pojedite jednu vrstu mesa, izbegavajte pogače, pa umesto tog peciva pojedite recimo proju, jer ona skuplja kiselinu. Ono što je jako važno su salate. Ali ne ona pune majoneza i pavlake, već salate od povrća, jer se uz pomoć njih hrana lakše i brže vari. Takođe, birajte voćne torte, nikako masne i čokoladne - savetuje Milka i ističe da su šetnja i dosta vode obavezne dve stvari u danim praznika i gozbi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija