• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. DUDUKOVIĆ

04.11.2021

12:00

DA LI ZNATE ŠTA JE SILAŽA?! E pa, prof. dr Aleksandra Ivetić OSMISLILA je kako da životinje budu I ZDRAVE I SITE i od toga napravila SJAJAN BIZNIS!

printscreen

Live TV

DA LI ZNATE ŠTA JE SILAŽA?! E pa, prof. dr Aleksandra Ivetić OSMISLILA je kako da životinje budu I ZDRAVE I SITE i od toga napravila SJAJAN BIZNIS!

Podeli vest

Ova naučnica je uz pomoć svog znanja, dugogodišnjeg rada i umeća osnovala firmu "Farma inova" koja se bavi unapređenjem proizvoda u poljoprivredi i razvojom inovativnih rešenja

Kada dr Aleksandra Ivetić nakon dugog rada izađe iz svoje Labaratorije za ishranu domaćih životinja sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu, najveću sreću joj predstavlja da silaža koju je osmislila bude dobre hranljive vrednosti, vrhunskog kvaliteta, da je farmer zadovoljan, ali i da je životinje rado jedu. 

Ova naučnica je uz pomoć svog znanja, dugogodišnjeg rada i umeća osnovala firmu "Farma inova" koja se bavi unapređenjem proizvoda u poljoprivredi i razvojom inovativnih rešenja. Takođe, jedna od delatnosti firme je upravljanje sporednim proizvodima prehrabenog porekla i biootpadom.

Uspeh i proširenje biznisa

Foto: printscreen

Vlasnica preduzeća "Farma inova" Aleksandra Ivetić kaže da planira proširenje biznisa.
- Sreća je da nisam ni na finansijskom dobitku, ali ni na gubitku.  Već smo sarađivali sa kompanijama u ovom sektoru i zato smo mogli da pokrijemo troškove opstanka same  firme idalje ulaganje. Radim inovaciju u koji ja verujem, ali to treba i dokazati u praksi. I to je moj momenat moje najveće sreće, onda kada otvarim silos i kad ono što sam dobila u labaratoriji  može da se dobije i u praksi,  kada je silaža vrhunskog kvaliteta, dobre hranljive vrednosti i kada je farmer zadovoljan, a životinje rado jedu. 

Na ideju za svoj posao došla je tokom izrade doktorata koji je bio na temu siliranja biljaka, kukuruza i lucerke gde je, kako kaže uvidela probleme i prisustvo kiseonika  koji stvara procese kvarenja i truljenja. 

- Doktorat sam uspešno završila, ali sam i dalje nastavila da radim i da istražujem.  Silaža je jedna od komponenti redovna u ishrani domaćih životinja. Predstavlja  tehnološki postupak konzervisanja visokovlažnih biljaka namenjenih prvenstveno za ishranu domaćih životinja tokom cele godine. Slikovito rečeno, ona što je zimnica za ljude, to je silaža za domaće životinje - objašnjava naučnica. 

Ona dodaje da je razlika u tome da ljudi imaju tegle, frižidere i podrume, silaža se sprema u tonama i tonama zelene biljne mase koja treba sačuva hranljive u zatvorenom silosu.

- Tako stabilizatori silaže omogućava brzo izbacivanje vazduha iz biljne mase koja treba da previre, fermentiše, nagradi se mlečna i sirćetna kiselina koja bi očuvala tu silažu tokom cele godine. Moj proizvod namenjen je farmerima, velikim poljoprivrednim kompanijama i ljudima koji posluju u ovoj oblasti ili prodaju moj proizvod u maloprodaji - kaže Ivetić.

Ona dodaje da je učešće na "Delta Biznis Inkubatoru" za nju predstavljalo veliko pozitivno iskustvo koje je uticalo da ubrzano definiše laku primenu Stabilizatora silaže u praksi.

- Tada smo izradili i biznis plan, definisali poslovnu strategije, uradili proračune i kalkulacije, pa sam  i te tehnike savladala. Imala sam priliku da primenim inovaciju na velikoj količini zelene biljne mase na ozbiljnoj farmi. Takođe, tom prilikom posmatrala sam  povećanje i kvalitet mleka pri ishrane silažom spremljene primenom mojom inovacijom - kaže Ivetić.

Foto: printscreen

Preduzeće "Farma inova" reklamira se na jedan nesvakidašnji način. Naime, kako preduzetnica Aleksandra kaže to je uglavnom demonstracija na farmi.

- Kao mala firma ne možemo još da iznesemo marketinšku kampanju, a mislimo da su jedino rezultati ono što se vrednuje. Zato svake sezone na nekoliko farmi demonstriramo silos i  i testiramo naše proizvode.  Kako je moja firma mlada još nisam  konkurisala za državnu pomoć, ali svakako mislim da je svaka vrsta podrške mladim preduzetnicima od velike važnosti kako bi one mogle da promovišu svoju inovacionu delatnost - naglašava ona, i dodaje da je dobila  mnoge nagrade na brojnim sajmovima što joj je dalo podstreki potvrdu da je na dobrom putu. 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zf

pre 2 godine

U vremunu kada je znanje i nauka degradirana materijalnim vrednostima ona je izuzetan PRAVI stručnjak i profesionalac u svom poslu iza kog stoji impresivan broj osvojenih zlatnih medalja i pehara na međunarodnim izložbama inovacija u svetu.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija