• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

07.05.2024

07:30

Poslednji amanet srpskom narodu! Poreklom Nemac, srcem i dušom Srbin zadužio našu naciju!

Printscreen You Tube

Vesti

Poslednji amanet srpskom narodu! Poreklom Nemac, srcem i dušom Srbin zadužio našu naciju!

Podeli vest

Rođeni Švajcarac, forenzičar, hemičar, kriminolog i profesor na Univerzitetu u Lozani, dr Arčibald Rajs, najveći je prijatelj srpskog naroda u 20. veku.

Rođeni Švajcarac, forenzičar, hemičar, kriminolog i profesor na Univerzitetu u Lozani, dr Arčibald Rajs, najveći je prijatelj srpskog naroda u 20. veku.

Dr Rajs se istakao kao kriminolog radom na istraživanju zločina nad srpskim stanovništvom u vreme Prvog svetskog rata i kasnije kao autor nekih od nenadmašnih i najpopularnijih knjiga o Srbima, koje je voleo više od sebe samog. 

Preminuo je 08. avgusta 1929. godine u 04.30 u svojoj kući u Beogradu.

Sutradan, 9. avgusta 1929. godine, telo dr Rajsa bilo je preneseno automobilom u Opštu državnu bolnicu, gde je, prema poslednjoj želji pokojnikovoj, trebalo da se izvadi njegovo srce kako bi počivalo na kapiji Srbije i prvoj stopi slobodne srpske zemlje Kajmakčalanu.

Telo dr Rajsa je uz najviše državne počasti zatim preneseno u Oficirski dom u Beogradu (današnji SKC), gde su mnogobrojni građani došli da odaju poslednju počast svom ratnom drugu, prijatelju i savezniku. 

Foto: Foto: Printscreen You Tube

 

Sahrana dr Arčibalda Rajsa obavljena je 10. avgusta 1929. godine, na Topčiderskom groblju u Beogradu, koje se nalazi u neposrednoj blizini njegovog doma. 

Sahranjen je sa generalskim počastima i po pravoslavnom obredu, a opelo je obavio karlovački vladika Irinej sa petnaest sveštenika SPC. Na sprovodu su uzeli učešća pored kralja Aleksandra I Karađorđevića, članova Vlade, predstavnika građanskih i vojnih vlasti, ogromnog broja naroda, raznih kulturnih i humanih organizacija, i veliki broj ratnika, drugova sa fronta Arčibalda Rajsa.

Po sopstvenoj želji njegovo izvađeno srce odneseno je u urni na Kajmakčalan, gde je sahranjeno zajedno sa ostalim srpskim oslobodiocima i probojnicima Solunskog fronta. 

Foto: Foto: Printscreen You Tube

 

Na urni, koja je polomljena prilikom bugarske okupacije u Drugom svetskom ratu, je pisalo:

“Ovde u ovoj urni, na vrhu Kajmakčalana

Zlatno srce spava,

Prijatelj Srba iz najtežih dana,

Junak Pravde, Istine i Prava,

Švajcarca Rajsa, kom’ nek je slava”. 

Na žalost i srcu dr Arčibalda Rajsa se gubi svaki trag nakon bugarske okupacije tokom Drugog svetskog rata, a i srce i urna, kao i sam gorostasni Kajmakčalan, danas više nisu u Srbiji. Ispada kao da su sve ove žrtve podnete za neku drugu, stranu zemlju “Severnu Makedoniju”.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Ubica Danke Ilić ostavio jednu stvar na majčinom grobu! Niko ne zna šta je hteo da poruči, a zakleo se jednoj osobi da će je poslušati
Hronika

Ubica Danke Ilić ostavio jednu stvar na majčinom grobu! Niko ne zna šta je hteo da poruči, a zakleo se jednoj osobi da će je poslušati

Na novom Zlotskom groblju na sahrani Svetlane Dragijević je bio prisutan osumnjičeni za ubistvo male Danke Ilić, Dejan Dragijević i suprug Radoslav, pod policijskom pratnjom. Oni su dovedeni na sahranu Svetlane Dragijević. Sa lisicama na rukama, ova dvojica su izvedena iz policijske marice pred okupljene, što je izazvalo različite reakcije kod prisutnih. Malobrojni očevidci su primetili da je Dejan Dragijević, uprkos situaciji u kojoj se nalazi, delovao sasvim normalno i opušteno.

19.05.2024

12:40

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set