• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

02.06.2022

16:22

DA LI JE POTREBNO PRATI PEČURKE PRE KUVANJA? Iskusne domaćice su otkrile tajnu!

Ljubav

DA LI JE POTREBNO PRATI PEČURKE PRE KUVANJA? Iskusne domaćice su otkrile tajnu!

Podeli vest

Pečurke ili „šumsko meso“ su fantastičan dar prirode. Postoje više od 70 hiljada vrsti pečuraka ili gljiva. Vrlo često se koriste u kuhinji, kao prilog ili glavno jelo

Milion je načina da ih napravimo, ali da li znate kako treba da se obrade pre kuvanja ili pečenja? Neke domaćice ih peru, a neke ne, i večita je dilema šta je pravilno.

Foto: Shutterstock

Marinirane pečurke

Pečurke se pre obrade NE peru. Možda vam to ne deluje kao dobro higijensko rešenje, ali ne brinite. Šampinjoni se uzgajaju i beru što je moguće pažljivije, tako da o standardnoj prljavštini ne može biti govora. Ali sa pranjem postoje poteškoće.

Činjenica je da same pečurke sadrže previše vode. Ako ih operete pre upotrebe, onda one gube sav ukus. Uradite sledeću stvar i biće spremne za korišćenje.

Koristeći sečivo noža uklonite posebno kontaminirana područja. Zatim pečurke temeljno obrišite salvetom ili ubrusom. Ako su pečurke iz nekog razloga previše prljave, onda navlažite čistu krpu i lagano ih obrišite.

Sveže pečurke sadrže oko 2% belančevina, a sušene čak 20%. Pečurke sadrže vitamine B grupe i 100g šampinjona zadovoljava približno četvrtinu preporučene dnevne količine vitamina B2 i nijacina (B3). Sadrže i malu količinu vitamina D i E.

Foto: Shutterstock

Pečurke odgajane na svetlosti bogate su vitaminom D. Što se minerala tiče, pečurke ili gljive su dobar izvor kalijuma, fosfora i gvožđa. Takođe sadrže cink i bakar i praktično nemaju natrijum, zbog čega su pogodne za osobe koje pate od povišenog krvnog pritiska.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vlada Srpske SB UN dostavila zaključke Međunarodne komisije o Srebrenici: Nije bilo genocida!
Politika

Vlada Srpske SB UN dostavila zaključke Međunarodne komisije o Srebrenici: Nije bilo genocida!

Vlada Republike Srpske je uz 31. izveštaj Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija dostavila i zaključke Međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine u kojoj je, nakon temeljne istrage, utvrđeno da su ubistva u Srebrenici 1995. godine bila ratni zločin, ali da se nije dogodio, niti pojedinačni zločin genocida, niti genocid uopšte.

14.05.2024

10:19

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija